Ердоган иска до живот за главен редактор

Ердоган иска до живот за главен редактор | StandartNews.com

"Джумхуриет" изнесъл секретна информация

Адвокатите на турския президент Реджеп Ердоган поискаха доживотна присъда за главния редактор на в. "Джумхуриет" по обвинение в шпионаж, съобщи Ройтерс. Миналия петък онлайн изданието на вестника публикува видео, което показва как държавната разузнавателна агенция изпраща камиони с оръжия на ислямистите в Сирия. В статията се твърди, че артилерийски снаряди, ракети и амуниции за картечници са били превозени в Сирия като медицински материали. Правителството заяви през януари 2014 г., когато силите за сигурност спряха камионите, че те са пренасяли хуманитарна помощ в съответствие с местните доклади.

Сега главният редактор на вестника, който отдавна критикува Ердоган и управляващата Партия на справедливостта, Джан Дюндар е изправен пред обвинения, които включват "престъпления срещу правителството" и "предоставяне на информация за националната сигурност". В исковата молба, подадена до съда, президентът е поискал Дюндар да бъде наказан с няколко присъди: една утежнена доживотна, една доживотна и 42 г. затвор. Вчера местни артисти и интелектуалци, сред които носителят на Нобел за литература Орхан Памук, защитиха Дюндар и вестника му, съобщи ДПА. В коментар за "Джумхуриет" Памук отбелязва, че свободата на печата е "съществена" част от демокрацията.
Ердоган пък също така обвини някои от най-престижните международни медии, а именно в. "Ню Йорк таймс", Си Ен Ен и Би Би Си в опит да отслабят и разединят държавата, следвайки инструкциите на "висш разум".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай