Ердоган глоби пушач, ядоса се на германците за карикатура

Ердоган глоби пушач, ядоса се на германците за карикатура | StandartNews.com

Анкара. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган навлече максимална глоба за истанбулско кафене, в което забеляза нарушител на забраната за пушене. 2800 долара ще трябва да заплати собственикът на заведението в кв. Есенлер, а 90 лири глоба отнесъл и самият пушач. 

„Гледайте какъв грубиян. Един президент му казва да спре да пуши, но той си продължава", казал Ердоган на придружаващите го сътрудници. Кметът на Истанбул Кадир Топбаш опитал да успокои напрежението като казал, че пушачът може да обещае да не пуши повече, но Ердоган не се успокоил и наредил на полицията да глоби мъжа.

Според опозиционната Народнорепубликанска партия, чийто представител седял в кафенето до пушача, президентът се подразнил, че те не отвърнали на поздрава му. В неделя Ердоган откри огромна правителствена резиденция с 1000 стаи.

Междувременно германският посланик в Турция бе привикан да дава обяснения относно карикатура на Реджеп Ердоган, публикувана в германски учебник. В южната провинция Баден Вюртемберг е издаден гимназиален учебник по социални дисциплини. В него е публикувана карикатура, взета от публикация в неделното издание на Frankfurter Allgemeine Zeitung от 2011 година.

Картинката изобразява Ердоган като куче пазач, с оголени зъби и пред колибка, на която пише „Ердоган". Карикатурата носи саркастичното наименование „Турците в Германия – историята на успеха".

В изявление на турското външно министерство се казва, че се осъждат публикации, обиждащи уважавания турски президент, появили се в учебници. Подобни карикатури, се заявява още, обиждат не само политиците, но и всички турци, които живеят в Германия. Казва се също, че демокрацията е несъвместима с ксенофобията и ислямофобията. Припомня се, че Ердоган е завеждал дела за подобни карикатури.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай