Ердоган: Аз издадох заповедите на полицията

Органите на реда нападали демонстрантите с викове като при джихад

Ердоган: Аз издадох заповедите на полицията | StandartNews.com

Анкара. "Питат кой издаде заповедите на полицията. Аз ги издадох." Това заяви турският премиер Режеп Тайип Ердоган в град Ерзурум в Североизточна Турция. "Ясно се вижда на записите как протестиращите нападат яростно нашата полиция, полицаите само са се защитавали. Ние ще ги опровергаем", каза той. Митингът беше поредният от проправителствените мероприятия, организирани под мотото „Уважение към националната воля".

Участници в бдението в памет на жертвите на Таксим споделят в социалните мрежи, че полицаи са ги нападали с викове "Аллах! Аллах!", както при джихад, докато те са полагали цветя на лобното място на своите съмишленици. 

По официална информация на министерството на вътрешните работи, досега протести е имало в 79 града, 2.5 милиона души са взели участие и около 4 000 са ранени. Турската медицинска асоциация съобщава за над 7 000 ранени, което кара хората да се съмняват в достоверността и на останалите данни.

Вчера студенти от Медицинския университет Капа протестираха по време на церемонията по дипломирането си. Те издигнаха плакат с думите "Ние сме лекари на хората, а не на правителството!". Според CNN Turk студенти са саботирали церемонията и присъстващите са реагирали срещу политизирането й. Телевизията е широко критикувана от турците заради необективно според тях отразяване на събитията. 

Междувременно Ердоган стои на позицията си, че протестите са организирани от неговите политически опоненти. "Основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) се държи ръка в ръка с терористични организации. В резултат на тези техни действия Турция не спечели. За съжаление загубихме и в икономически план. Туризмът загуби. Претърпяхме загуби и в международен план. Докато Турция губи, някои други кръгове печелят. Спечели лихварското лоби. Спечелиха някои кръгове на международния капитал. Ето, в момента в Бразилия играят същата игра. Искат да използват бразилския народ, тяхната младеж, за да нанесат загуби на Бразилия. Моят народ обаче видя тази игра и я развали", заявява Ердоган.
"Непременно ще дешифрираме как са използвали интернет и ще им потърсим сметка. Публикуваха над един милион лъжливи съобщения във Фейсбук и Туитър", казва още той.

Турският премиер призова за демократичен процес: "Ако имате сърце, ако сте честни, ако вярвате в демокрацията, ако вярвате във волята на народа; идват избори, имате 8 месеца дотогава. След 8 месеца, заповядайте пред избирателните урни. Там всеки ще се премери и ще види какво представлява".

Той е категоричен, че полицията ще използва и водни оръдия, и сълзотворен газ, за да се справят с масовите протести.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай