Ердоган в Брюксел за мигрантите

Той ще се срещне с председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел

Ердоган в Брюксел за мигрантите | StandartNews.com

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган отива довечера Брюксел за да разговаря с евролидерите за мигрантите. Той ще се срещне с председателите на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет Шарл Мишел.

ВИЖ ОЩЕ: Борисов прави голяма лидерска среща за мигрантите

Тема на разговорите ще бъдат сирийските бежанци, които са обект на споразумение между Турция и ЕС. Ситуацията се обтегна преди десетина дни, когато Турция отвори границите за тях и те се опитаха да преминат в Гърция.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов отиде на вечеря с Ердоган и разговаря с Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел с идеята на направи в България голяма лидерска среща за решаване на мигрантската криза. Ердоган първо пире, после отказа да седне на една маса с Мицотасик, тъй като мигрантите скараха Турция и Гърция.

Преди ден Ердоган за пореден път призова Гърция да отвори границите си за мигрантите, искащи да отидат в Европа. Той обвини международната общност, че не издига глас срещу отношението на гръцките власти към бежанците и мигрантите. Ердоган се обърна към Атина със следните думи: „Ей, Гърция, когато тези хора влязат, няма да останат. Ще преминат и ще отидат в други европейски страни. Ако казвате: „справедливо разпределяне на тежестта“ – и ние търсим партньор за това“.

Турският лидер отново посочи, че Анкара не е получила от другите страни помощта, на която е разчитала, но изрази очакване резултатът след днешните му срещи в Брюксел да бъде различен.

Гърция междувременно обяви, че ще удължи с 36 км оградата по протежение на границата си с Турция. Останалата част от ограждението ще бъде допълнително укрепено. Атина обвинява турската полиция, че предоставя на мигрантите и бежанците инструменти, с които да си проправят път през граничната ограда.

ЕС обмисля да приеме до 1500 мигрантски деца, които в момента са в лагери в Гърция, обяви днес Германия, предаде АФП, цитирана от БНР. „Хуманитарно решение се договаря на европейско ниво коалиция на желаещите да приеме тези деца. Берлин е готов да поеме съответен дял“, съобщи правителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай