Вторник,

Ердоган със силно слово пред ООН, очерта световни предизвикателства

От: Иван Ангелов, сн. Ройтерс -
7013
Ердоган със силно слово пред ООН, очерта световни предизвикателства
A
A
A

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи рано тази сутрин обръщение към 77-а сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, съобщи Анадолската агенция.

"Турция подчертава ключовата роля на диалога и дипломацията за деескалация на напрежението между Русия и Украйна", заяви президентът.

Турция се стреми да разрешава конфликтите чрез посредничество, каза още Ердоган пред Общото събрание на ООН. Той призова всички страни да подкрепят мирните й инициативи, за да бъде решен по дипломатически път конфликтът в Украйна.

Президентът заяви още, че Турция винаги е осъществявала проекти в подкрепа на глобалната енергийна сигурност.

"Наложително е да структурираме ООН като организация, която може да предложи решения за по-справедлив световен ред, в който да се постигне обща воля за цялото човечество", каза Ердоган.

Той добави, че Турция ще продължи да засилва усилията за прекратяване на войната въз основа на териториалната цялост и независимостта на Украйна.

Истанбулското споразумение за зърното, което е от съществено значение за поддържане на зърнените доставки от Украйна, е "едно от най-големите постижения" на ООН през последните години, подчерта турският президент.

"В резултат на интензивните ни усилия с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш гарантирахме, че украинското зърно ще достига до света през Черно море", заяви Ердоган. "Това споразумение, което е от решаващо значение за поддържането на световните доставки на зърно, е едно от най-големите постижения на ООН през последните години", добави той.

Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха на 22 юли в Истанбул споразумение за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, който беше спрян след началото на руско-украинската война през февруари, напомня агенцията.

"Гърция превърна Егейско море в гробище за бежанци", каза още Ердоган, твърдейки, че Гърция "с незаконните си изтласквания увеличава насилието срещу мигрантите в Егейско море".

Ердоган също така заяви, че освен "нехуманните изтласквания" на мигранти Гърция провежда политика на "политически репресии и дискриминация" срещу мюсюлманската си общност.

Кризата с бежанците не може да бъде решена, като невинни хора, търсещи по-добро бъдеще, се настаняват в концентрационни лагери или се оставят на лодките да умрат, добави той.

Той показа снимки на деца от сирийски бежански лагер на турско-сирийската граница.

Не може да се очаква, че Турция ще остане безразлична към Кюрдската работническа партия (ПКК) и нейните разклонения, които извършват терористични нападения и застрашават териториалната цялост на Сирия, каза още президентът Ердоган.

"Онези, които въоръжават терористите и се опитват да ги легитимират, трябва да се откажат от този път", подчерта той.

Ердоган прикани международната общност да сложи край на преследването на кипърските турци и да признае официално Севернокипърската турска република "възможно най-скоро".

"Призоваваме Гърция да прекрати политиката си на провокации и напрежение и да откликне на призива за сътрудничество и подкрепа", заяви още турският президент.

"Турция ще защитава до последно правата и интересите си в Егейско море и Източното Средиземноморие и няма да бъде въвлечена в игрите на онези, които преследват стратегия на напрежение с цел политически ползи", подчерта Ердоган пред Общото събрание на ООН.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com