Пирова победа за Ердоган, губи големите градове

Управляващата партия победи в местния вот, но изпусна властта в Истанбул, Анкара, Измир и Одрин

Пирова победа за Ердоган, губи големите градове | StandartNews.com

Турският президент Реджеп Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР)  записаха пореден успех, печелейки местните избори с 44,95 процента от гласовете срещу 30,2 на сто за опозиционната Републиканска народна партия. Победата обаче се очертава като пирова, защото управляващите загубиха повечето големи градове.

Вотът обаче премина драматично, като най-оспорвана беше битката за Истанбул. Там бившият премиер Бинали Йълдъръм от партията на Ердоган водеше до последно срещу Екрем Имамоглу от РНП, но в крайна сметка губи, според данните от над 95 на сто преброени бюлетини. В столицата Анкара опозицията излезе по улиците, за да отпразнува успеха на Мансур Яваш, който поведе с 3 на сто пред кандидата на властта Мехмет Йозхасеки при 90 на сто обработени протоколи, според онлайн изданията на Анадолската агенция и в. Дейли сабах.

В Измир се запази традицията кемалистите да печелят. В града, където има най-много български изселници, Мустафа Соер срази претендента на ПСР с голям аванс. Опозицията спечели също Одрин, където кмет ще бъде Реджеп Гьоркан. Така е и в Анталия, там Мухитин Бочек победи човека на Ердоган.

"Ние излязохме от изборите като водеща партия с мнозинство. По отношение на съюзите, ние, заедно с Партията на националистическото движение сме на първо място. Ние, все пак трябва да признаем, че загубихме някои от общините ", каза Ердоган в Истанбул.

"Ще приемем, че сме спечелили сърцата на нашите хора на местата, където сме спечелили, и не бяхме достатъчно успешни на местата, където загубихме. По тази причина ще вземем съответното решение за нашия план за действие", каза президентът.

4 убийства, побоища и арести белязаха вота днес. Двама от загиналите са наблюдатели на изборите, между които пламнал скандал в област Малатия, последван от стрелба с огнестрелно оръжие. 21 души пък са ранени в окръг Диарбекир, Югоизточна Турция, при подобни сбивания. Около 60 прокюрдски лидери са били арестувани часове преди вота.

Вотът бе разглеждан като тест за популярността на Ердоган, който не е губил избори от качването си на власт през 2002 г. В дните преди гласуването Ердоган проведе около 100 митинга в цялата страна.

Над половин милион служители по сигурността и охранители бяха мобилизирани в Турция за охрана на изборите. Освен тях в готовност бяха поставени и 5000 войници от армията и жандармерията. До 18 ч бяха отменени всякакви публични увеселения, включително сватби. До 24 ч бе забранена продажбата на алкохол.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай