Ердоган разярен, посочи кой е турския Сорос

Турският президент реагира с тези думи на критиките срещу присъдата на Осман Кавала

Ердоган разярен, посочи кой е турския Сорос | StandartNews.com

Осман Кавала е турският Сорос, заяви президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган по адрес на турския бизнесмен и филантроп, който бе осъден в понеделник на доживотен затвор от съд в Истанбул, предаде частната телевизия НТВ.

Турският президент реагира с тези думи на критиките срещу присъдата на Кавала по време на ифтар (вечеря през месеца Рамазан, която прекъсва дневния пост на мюсюлманите) с представители на неправителствени организации.

"Присъдата, издадена на едно лице (Кавала) обезпокои някои кръгове. Този човек беше турският Сорос, беше задкулисен координатор на събитията около Гези. Финансираше събитията около Гези", каза Ердоган.

Президентът визира демонстрациите за истанбулския парк Гези, които започнаха като малка екопроява в защита на парка, но прераснаха в масови антиправителствени демонстрации, обхванали цяла Турция през 2013 г.

"В тази страна има закони, има съд", каза Ердоган, като добави, че съдът е постановил решението според това, което знае, и това, в което вярва, така че правото да възтържествува.

Турски съд осъди на 25 април на доживотен затвор бизнесмена Осман Кавала, намирайки го за виновен за опит за сваляне на правителството чрез финансиране на антиправителствените протести през 2013 година. Шестдесет и четири годишният Кавала се намира в затвора от четири и половина години без присъда и отхвърля обвиненията, които бяха предявени към него и още 15 подсъдими заради протестите за парка "Гези".

Ердоган и друг път е казвал за Кавала, че е агент на американския милиардер Джордж Сорос. Турският бизнесмен е видна фигура на гражданското общество в Турция. Той е основател на неправителствената организация "Анадолу Кюлтюр", подкрепяща културни и социални проекти, член-основател на фондация "Отворено общество" на Сорос в Турция. Бизнесменът се е занимавал и с популяризиране в чужбина на турското изкуство и културно наследство и е известен с подкрепата си за културни проекти, отнасящи се до теми като правата на малцинствата и кюрдския въпрос.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай