Ердоган праща 50 000 военни на голяма акция срещу терористи

От 2016 г. досега Турция е извършила няколко големи военни операции в Северна Сирия

Ердоган праща 50 000 военни на голяма акция срещу терористи | StandartNews.com

Близо 50 000 военни, включително местни сили, които са под контрола на Турция, ще участват в новата турска трансгранична операция в Сирия, пише в. "Тюркие".

Очаква се на днешното заседание на Съвета за национална сигурност на Турция да бъдат обсъдени подробности, свързани с операцията. Заседанието ще бъде председателствано от турския президент Реджеп Тайип Ердоган, информира в. "Сабах".

На заседанието се очаква да бъде взето решение за началото на операцията, като не е изключено, че тя може да започне веднага след заседанието, пише проправителственото издание.

Вестник "Йени шафак" вчера писа, че подготовките за новата операция са завършени, като акцията ще има няколко основни цели. Очаква се прочистването от терористи на град Тал Рифат да бъде сред основните цели на акцията. Също така се предвижда сред целите на турската армия и подкрепяната от Турция Сирийска национална армия да са град Айн ал Араб (Кобане), Айн Иса и Манбидж.

"Сабах" пише днес също, че подготовката за провеждането на поредната турска трансгранична военна операция в Сирия (от 2016 г. насам) е приключила, като са проучени терените, определени са целите за нанасяне на удари от авиацията и артилерията. В офанзивата се планира да участват изтребители Ф-16 на турските въоръжени сили, безпилотни самолети, специалните части, артилерия.

В понеделник турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че Турция ще започне скоро нова военна операция в Северна Сирия, за да се противопостави на терористичните заплахи, които по думите му произтичат от южната граница на страната. Той добави, че целта е да бъдат възобновени усилията за изграждане на 30-километрова зона за сигурност по границата между Турция и Сирия.

От 2016 г. досега Турция е извършила няколко големи военни операции в Северна Сирия. Офанзивите са били насочени главно срещу подкрепяните от САЩ сирийски кюрдски Сили за защита на народа (СЗН).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай