Ердоган порица жестоко Гърция, обеща подобаващ отговор

Турция обвинява Гърция за ескалиране на напрежението в двустранните отношения

Ердоган порица жестоко Гърция, обеща подобаващ отговор | StandartNews.com

Лозанският мирен договор, и по-специално правата на турското малцинство, са умишлено нарушавани от Гърция, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от турските медии.

В послание по повод 99-ата годишнина от подписването на договора Ердоган заяви: "С Лозанския мирен договор бяха очертани нашите сухопътни граници, капитулациите бяха отменени, правата на турското малцинство, останало в Гърция, бяха гарантирани, а демилитаризираният статут на гръцките острови в близост до нашите брегове беше потвърден".

"Въпреки това в последно време условията, записани в договора, особено правата на турското малцинство, са пренебрегвани или умишлено подкопавани от Гърция", подчерта той.

Турски представители обвиняват Гърция за ескалиране на напрежението в Егейско море, както и в двустранните отношения напоследък, на фона на продължаващите разногласия между двете съседки около статута на островите, морските зони и турското малцинство в Западна Тракия, посочва "Дейли сабах".

"Ние, Турция, ще отговорим на всеки несправедлив и незаконен опит на Гърция както на масата, така и на терена, както сме го правили досега", заяви вчера министърът на отбраната Хулуси Акар, след като Гърция реши да затвори още четири начални училища, принадлежащи на турското мюсюлманско малцинство в Западна Тракия.

Акар заяви, че въпреки проявите на добра воля от страна на Турция провокативните, по думите му, действия на гръцките политици продължават.

"Последният пример за това е решението да се преустанови дейността на турските училища в Гърция. Ние категорично осъждаме това", подчерта той.

В петък министерството на външните работи също осъди този акт, като заяви, че с това решение повече от половината от началните училища на малцинствата са закрити. "По този начин политиката на Гърция за затваряне на началните училища, принадлежащи на турското мюсюлманско малцинство в Западна Тракия, чрез "временно спиране" се оказа систематична", посочи още ведомството.

Министерството на външните работи на Гърция публикува кратък отговор на твърденията на Турция, като я обвини, че "преобръща действителността, за да изложи позиции, които са неоснователни", съобщи в. "Катимерини". Говорителят на министерството на външните работи Александрос Папайоану заяви, че гръцките власти са решили да преустановят дейността на училищата, тъй като те не са отговаряли на минимално изискуемия брой от девет ученици. По думите му общо 29 начални училища, които не са на малцинствата, са били затворени, тъй като не са отговаряли на същия стандарт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай