Ердоган отсече: Европа е в паника. Прати министъра си в Румъния

Издигнаха на конгреса кандидатурата му отново за президент

Ердоган отсече: Европа е в паника. Прати министъра си в Румъния | StandartNews.com

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че в Европа цари паника заради конфликта в Украйна.

„Докато страната ни успешно се справя с нелегалната миграция от Сирия цели 11 години, ние наблюдаваме паника в Европа заради руско-украинската криза.

Ние се молим светът да излезе от критичния период, през който преминава, веднага щом е възможно“, каза той.

Ердоган направи изказването си по време на конгреса на управляващата Партия на справедливостта и развитието. На форума отново бе издигната кандидатурата му за президент. 

"Разрушава се създадената от Запада система за осигуряване на собствената му сигурност", заяви  още Ердоган. Той разкритикува системата за вземане на решения в ООН, като заяви: "Западните страни започват да се съгласяват с идеята на Турция за необходимостта от реформа на Съвета за сигурност на ООН".

Ердоган бе категоричен: "Докато очакванията ни не бъдат изпълнени, ние няма да променим позицията си относно разширяването на НАТО за сметка на Финландия и Швеция". Той повтори, че двете страни трябва да изпълнят условията на Турция във връзка с борбата с тероризма като добави ново условие - Швеция трябва да уволни министъра на отбраната на страна, която е имала контакт с бойци на ПК.

По същото време министърът на националната отбрана на Турция Хулуси Акар пристигна на официално посещение в Румъния и се срещна с колегата си  Василе Динку.

hulusi akar romanya.jpg

Акар, който е придружаван от началника на Генералния щаб на Въоръжените сили на Турция, армейски ген. Яшар Гюлер. бе посрещнат от Динку в Букурещ с официална церемония.

След церемонията двамата министри проведоха среща на четири очи, след която председателстваха на разговорите между делегациите на двете страни.

На срещата Акар акцентира на важността на ангажираността с въпросите на сигурността в Черно море, спазването на разпоредбите на Конвенцията от Монтрьо, сътрудничеството между крайбрежните държави Черно море и предотвратяването на военни инциденти и ескалация на напрежението в региона.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай