Събота,

Ердоган отправи зловещо предупреждение

От: Рачо Рачев -
25838
Ердоган отправи зловещо предупреждение
A
A
A

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че поради изменението на климата, сушата, нарастването на населението и урбанизацията в бъдеще ще има борба за вода и храна.

При пускането в експлоатация на водноелектрическа централа „Илис“ Ердоган се похвали, че капацитетът й за съхранение на вода ще бъде около 11 млрд. кубически метра и ще генерира 1200 мегаватчаса електроенергия, осигурявайки на Турция годишни финансови ползи от 3 милиарда лири.

"Водата означава живот в нашата цивилизация. Енергията е друг незаменим източник на живот днес. Затова този проект предоставя на страната ни много важни шансове и възможности“, каза Ердоган, цитиран от Анадолската агенция.

„Въпреки нарастването на населението на Земята от три на осем милиарда през последните 60 години, количеството на валежите не се е променило“, каза той, добавяйки, че свързаните с климата бедствия като суша, наводнения и горски пожари ще бъдат по-чести.

„Опазването на водните ресурси, преди те да достигнат границата на потребление, тяхното ефективно използване и правилно управление се превърна в наше задължение, а не в наш избор“, добави Ердоган.

Той е уверен, че борбата в бъдеще ще е за водните ресурси. „Очевидно е, че предстоят битки за водни ресурси и производство на храни, по подобен начин, както в миналото за петрола“, каза Ердоган.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички