Ердоган иска самолети като българските, как ще ги купи

Вашингтон прекрати участието на Турция в програмата за изтребителите F-35

Ердоган иска самолети като българските, как ще ги купи | StandartNews.com

Преговорите на Турция със САЩ за купуването на изтребители F-16 ще бъдат активизирани, стана ясно днес от изявление на турския министър на националната отбрана Хулуси Акар, цитиран от телевизия Хабертюрк.

При необходимост в преговорите може да участват и президентите на двете страни Реджеп Тайип Ердоган и Джо Байдън, посочи Хулуси Акар.

Идните дни контактите ще бъдат активизирани. Ако се налага, може да бъдат проведени телефонни разговори или среща на нашия президент с Байдън. Оценяваме развитието на процеса като положително, посочи министърът на отбраната на Турция.

Той каза, че е разговарял по въпроса с американския си колега Лойд Остин. Изложихме позицията си ясно и от американска страна получихме одобрителен отговор. Процесът се развива позитивно, заяви Акар.

Анкара иска да купи от САЩ 40 изтребителя F-16 Блок 70, както и 80 комплекта за модернизация на наличното въоръжение на Турция. През март представители на Турция и САЩ проведоха преговори по въпроса за купуването на изтребителите F-16. Хулуси Акар обяви тогава, че преговорите са преминали в позитивна атмосфера.

Покупката на изтребители F-16 и модернизацията на наличните самолети от този тип може да бъде алтернатива за Турция за парите, похарчени от нея по програмата за изтребителите F-35, от която страната бе изключена, обяви миналата година турският президентски говорител Ибрахим Калън.

В отговор на покупката от Анкара на руските зенитно-ракетни системи С-400 през 2019 г. Вашингтон прекрати участието на Турция в програмата за изтребителите F-35 и заплаши с налагане на санкции по силата на CAATSA (американския закон за противодействие на противниците на Америка чрез санкции).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай