Елизабет II с реч за Третата световна

Елизабет II с реч за Третата световна | StandartNews.com

Сред разсекретени неотдавна документи на британското правителство от времето на Студената война се появи чернова на обръщение към нацията на кралица Елизабет Втора, което е трябвало да прозвучи в ефира по повод началото на ядрена война, съобщи АП.

"Всички знаем, че опасността, с която се сблъскваме днес, превъзхожда всички останали в историята ни. Били сме свидетели на много ужаси и имаме качества, които ще ни помогнат да защитим свободата си, както вече сме го правили два пъти през този век", се казва в посланието. Изхождайки от датата на документа ядрената война между страните от Варшавския договор и НАТО е трябвало да избухне на 4 март 1983 г. Няколко дни по-късно американският президент Роналд Рейгън нарича Съветския съюз "Империя на злото" и нарежда разполагането на крилати ракети в Европа.

Представители на британската власт твърдят, че кралицата не е знаела за съществуването на секретната реч. Елизабет обаче винаги е твърдяла, че най-яркият й спомен от детството и е било обръщението към нацията на крал Джордж Шести по повод началото на Втората световна война. По думите й тя никога нямало да забрави гордостта, която изпитвала, когато слушала баща си по радиото. Бъкингамският дворец отказа да коментира проекта за "ядрената реч" на кралицата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай