Лиз Тръс целуна ръце, Елизабет Втора я назначи за премиер

Всичко се случи на церемония в замъка Балморал в Шотландия

Лиз Тръс целуна ръце, Елизабет Втора я назначи за премиер | StandartNews.com

Елизабет Втора назначи днес Лиз Тръс за нов премиер на Великобритания, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Това стана на церемония в замъка Балморал в Шотландия.

"Кралицата прие на аудиенция днес депутатката Елизабет Тръс и поиска от нея да състави ново правителство. Г-жа Тръс прие предложението на Нейно Величество и й целуна ръцете, за да отбележи своето назначаване за министър-председател и първи лорд на Държавното съкровище", съобщи Бъкингамският дворец в комюнике.

Малко преди това британската кралица прие на аудиенция Борис Джонсън, който официално подаде оставка като премиер след малко повече от три години на поста.

Вчера бе обявена победата на Лиз Тръс на вътрешните избори за лидер на управляващата Консервативна партия. Днес тя замени и като премиер Джонсън, който бе принуден да се оттегли, след като се замеси в поредица скандали.

47-годишната Тръс стана 15-я министър-председател на Великобритания при 96-годишната кралица Елизабет Втора, която се възкачи на трона преди 70 години, отбелязва АФП.

Първият премиер от дългата поредица е Уинстън Чърчил, който заема поста в периода 1951-1955 г. (за втори път след 1940-1945 г.).

Лиз Тръс е третата жена министър-председател в историята на Великобритания. Предишните две са Маргарет Тачър, която заема поста от 1979 до 1990 г., и Тереза Мей (2016-2019 г.).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай