Екстремист уби и рани хора в американска синагога

Заподозреният за стрелбата е задържан. Той е на 19 години и е бял жител на Сан Диего

Екстремист уби и рани хора в американска синагога | StandartNews.com

Един човек бе убит, а трима души бяха ранени в стрелба, която мъж откри в синагога в американския щат Калифорния, съобщават световните агенции. Жертвата е жена, а равинът е сред ранените.

Заподозреният за стрелбата е задържан. Той е на 19 години и е бял жител на Сан Диего. Местните власти разказаха, че той е избягал от местопрестъплението с кола, а после подал сигнал в полицията за стрелбата и казал, че е замесен в нея. Полицията засякла колата му и той не оказал съпротива при задържането.

Той е идентифициран като Джон Ърнест. Макар да не е известен на полицията, според местни медии в социалните мрежи младият мъж открито е обявил намерението си да убива евреи. Сред публикациите му има и отворено писмо с антисемитско съдържание, в което той казва, че се вдъхновява от австралиеца Брентън Тарант, който през март уби 50 души при нападения на две джамии в новозеландския град Крайстчърч.

Проверява се дали Ърнест има общо с опита за палеж на джамия в Сан Диего.

При днешното нападение той е използвал автомат тип AR-15. С такова оръжие бяха извършени още голям брой масови стрелби в САЩ. Въпреки това, все още на много места буквално всеки би могъл да си го купи, след като така и не бяха взети мерки на федерално ниво за подобряване на контрола по отношение на личните арсенали на гражданите в САЩ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай