Експертите на ООН ще разрушат производствените мощности на Сирия

Експертите на ООН ще разрушат производствените мощности на Сирия | StandartNews.com

Дамаск. Една от първите задачи на инпекторите на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), които ще надзирават унищожаването на химическите оръжия на Сирия, ще бъде спирането на възможностите за производство на такива оръжия до 1 ноември, предаде Асошиейтед прес.

Сред начините това да стане е разбиването на смесителната екипировка с чукове, разрушаването с танкове на празните резервоари или запълването им с цимент, както и пускане на машинното оборудване да работят без смазка, така че да спре да работи.

В понеделник нова група от 20 инспектори ще отпътува за Сирия, а двама от тях се съгласиха да разкрият част от плановете за действие на мисията при условия на анонимност, за да се гарантира сигурността им.

Групата ще се срещне с представители на сирийското външно министерство, а седмица по-късно в Сирия ще пристигнат още инспектори на Организацията за забрана на химическите оръжия, които ще започнат подготовка за унищожаването на сирийския арсенал.

Според САЩ и Русия Сирия разполага с около 1000 тона реагенти и съставки за химически оръжия. Експерти твърдят, че този арсенал се съхранява на 50 до 70 места в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай