Експерти: Не бързайте с Нотр дам  само заради политиката

За 5 години възстановяването е повече от невъзможно, казват учените на Макрон

Експерти: Не бързайте с Нотр дам  само заради политиката | StandartNews.com

Стотици френски и чуждестранни експерти призоваха президента на Франция Еманюел Макрон да не бърза с възстановяване "на пожар" на катедралата "Нотр Дам", съобщиха световните информационни агенции. Призивът на специалистите е публикуван на сайта на в. "Фигаро", като под него са се подписали 1170 души.

Според вестника, намерението на президента възстановителните работи след опустошителния огън да бъдат извършени за 5 години предизвиква изумление и голямо безпокойство сред хората, които се занимават с реставрация на обекти на културата в различни страни. "Тези видни експери призовават да се прояви бдителност и да се пристъпи към изпълнение на предстоящите задачи с необходимата отговорност", пише "Фигаро".

В призива на специалистите е подчертано, че е разбираем стремежът да се обявят на висок глас ефикасни действия, но това не трябва да прикрива факта, че е нужно първо да си дадем сметка за сложността на задачата. "Нека не избързваме, а да изберем най-добрия път за възстановителните работи и едва след това да поставим срокове, в които да бъде извършена една наистина безукорна реставрация на катедралата", отбелязват експертите. 

"Разбираме, че графикът на политическите събития принуждава да се действа бързо. Даваме си сметка колко отрицателно въздейства върху имиджа на Франция видът на засегнатата от пожара катедрала. Но важността на онова, което трябва да бъде направено за възстановяването на "Нотр Дам", ни кара да забравим за каквито и да било срокове", посочват те.

Франция възнамерява да обяви международен конкурс за обновяването на катедралата, но все още тече спор дали тя да бъде възстановена в първоначалния си вид или да бъде подновена с други технологични средства. Дори и само той разцепи специалистите на две, тъй като една част от тях са на мнение, че катедралата трябва да бъде възстановена в автентичния си вид, който за времето си е бил революция в технологиите, а другите твърдят, че трябва да се търсят по-съвременни решения. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай