Екатерина Захариева: Европа се завърна на Балканите

За да създадем кохезия, заедно в ЕС и Западните Балкани трябва да засилим сътрудничеството си в сигурността, каза министърът

Екатерина Захариева: Европа се завърна на Балканите | StandartNews.com

Специално събитие, озаглавено „В търсене на съгласувана сигурност за растеж и просперитет: Стълб за стабилността на Европа“, бе организирано от The Economist в София в понеделник, 12 ноември 2018 г. Тази конференцията на високо равнище беше съсредоточена върху критични въпроси като колективната сигурност и степента на икономическо и политическо сближаване между страните от Северна, Южна и Източна Европа. Изтъкнати експерти и официални лица насочиха вниманието към важни теми, свързани с иновации, растеж, инвестиции, включително и ролята на малките и средни предприятия.

Екатерина Захариева, вицепремиер по правосъдната реформа и министър на външните работи, ген. Атанас Запрянов, заместник-министър на отбраната на България, и Елжбета Биенковска, европейски комисар по вътрешен пазар, промишленост, предприемачество и МСП, взеха участие във втория панел на конференцията, озаглавен „Генериране на растеж в Европа на стабилност и просперитет“.

Министър Захариева заяви, че „днес „Часът на Европа“ се завърна на Балканите. За да създадем кохезия, заедно в ЕС и Западните Балкани трябва да засилим сътрудничеството си в сигурността. Това включва области като миграция, опазване на границите, радикализация, тероризъм, организирана престъпност, лошо управление и кибер-атаки. Можем да се замислим за включването на страните в повече инициативи, работни групи, обучения и дори агенции на ЕС. Това ще подобри сигурността им и по-важното – ще доведе до изграждането на единна архитектура на сигурността в региона”. Вицепремиерът завърши изказването си с призива: „Нашите действия, политики и стремежи следва да се водят от простия принцип – свържете хората и бизнеса, политиците им сами ще ги последват“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Зорница
Коментирай