Петък,

ЕК с план при внезапно спиране на руския газ

От: Агенция Стандарт -
898
ЕК с план при внезапно спиране на руския газ
A
A
A

Еврокомисията планира да одобри план на 18 май в случай на евентуално внезапно спиране на доставките на руски газ, съобщи в неделя испанският вестник El Pais, предава БГНЕС.

Според изданието Брюксел предупреждава, че в случай на извънредна ситуация, мерките ще засегнат почти всички партньори от ЕС, тъй като тези с други източници на доставки, като Испания, ще трябва да предоставят газ на страни, засегнати от прекъсването на доставките.

Европейските власти също ще изискват енергийно нормиране, което ще започне с промишления сектор, така че компаниите в по-малко засегнатите страни да нямат конкурентно предимство пред тези в по-засегнатите държави.

Изданието пише, че Брюксел ще използва регламента за сигурност на доставките, който е в сила от 2017 г., за да гарантира достатъчно снабдяване с газ на определени клиенти - домакинства и основни социални услуги - във всички страни от общността и смекчаване на последствията от евентуална извънредна ситуация. Според правилата всяка засегната държава може да въведе свои собствени правила за нормиране. Освен това страните, които изпитват проблеми с доставките, ще могат да се обърнат към клаузата за солидарност, която ще принуди съседните държави да ги подкрепят.

Обявяването на извънредно положение, засягащо няколко членове на общността или целия ЕС, е от компетентността на ЕК.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички