Египет може да се обърне към Русия след спора със САЩ

Русия гледа на Египет като начин да си върне влиянието в Близкия Изток

Египет може да се обърне към Русия след спора със САЩ | StandartNews.com

Кайро. Министрите на външните работи и отбраната на Русия ще посетят Египет тази седмица, съобщи FT. Визитата е разглеждана като сближаване между Кайро и Москва на фона на желанието на военните, които желаят да намалят зависимостта от Вашингтон.

Кайро разглежда възможността от закупуване на руско оръжие, каза министъра на външните работи на Египет Набил Фахми в интервю за телевизията "Russia Today".

На 13-14 ноември в Кайро ще се състои среща във формата „двама плюс двама" на министрите на външните работи и на отбраната. Планира се те да съгласуват основните насоки в развитието на двустранните отношения, в това число в политическата, военнотехническата и икономическата сфера.

Сергей Лавров и министърът на отбраната Сергей Шойгу ще обсъдят "военно-техническото сътрудничество" между двете държави, посочва представител на руските власти.

Отношенията между Египет и САЩ охладняха след военния преврат срещу президента Мохамед Мурси през юли. Напрежението достигна връхна точка, след като САЩ решиха да спрат част от военната помощ за Египет, която се изчислява в размера на 1.3 милиарда долара на година.

Външният министър на Египет Набил Фахми посети Русия като една от първите си дестинации на този пост малко след преврата. В момента в Москва на посещението е и т.нар. обществена дипломатическа делегация, съставена от интелектуалци и общественици в Египет.

"Правителството ни е винаги е било много загрижено за Мюсюлманското братство и може да усети, че с Абдел Фатах ас Сиси (министър на отбраната и дефакто лидер на Египет) на власт, Египет може да си върне статуса на водеща арабска държава и да помогне за връщането на руското влияние в Близкия изток", заяви Георги Мирски, близкоизточен експерт в Института за световна икономика и международни отношения в Руската академия на науките.

Говорителят на египетското външно министерство Бадр Абдел Ати обаче отхвърли всякакви намеци, че Кайро се опитва да замени Вашингтон с Москва. Заздравяването на връзките е опит за предоставяне на алтернативи в името на националния интерес на Египет, посочва той.

"Що се отнася до Русия, ние имаме много силни исторически връзки от 50-те и 60-те години. Бихме се с руски оръжия във войната от 1973 г. (срещу Израел", казва Абдел Ати. "Така че има солидна основа, върху която да градим бъдеще."

Арабски медии съобщават, че първата сделка би могла да бъде сключена още по време на тази среща.

Руските медии съобщиха в петък, че Москва е готова да изпрати доставки оръжия в Кайро на стойност $4 млрд., ако Египет е в състояние да плати, заявиха от руската държавна вирма износител на оръжия Rosoboron Export. Представител на компанията заяви, че Русия може и да се съгласи да отпусне заем на Египет.

Според руските медии, руската делегация ще включва първия заместник-директорът на Федералната служба за военно-техническо сътрудничество Андрей Бойцов и служители на Rosoboron Export.

Египетските власти са заявили, че са готови да позволят на Русия да изгради военна база или в Червено море или Средиземно море, която да замени заплашената военна база в Тартус на сирийските брегове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай