Джонсън със закана към руската армия. Какво иска да види

И последния руски войник, напуснал Украйна

Джонсън със закана към руската армия. Какво иска да види | StandartNews.com

Великобритания е фокусирана върху това да помогне да се защитят украинците от войната и няма за цел смяната на руския президент Владимир Путин, каза британският премиер Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс и dunavmost.com.

За коментара на американския президент Джо Байдън, че Путин "не може да остане на власт", Джонсън изтъкна пред парламентарна комисия, че разбира "разочарованието на хората от Путин".

"Да желаеш смяната на правителство само по себе си не е нещо осъдително... това е цел на много демократични политици", смята британският премиерът.

"Нека обаче съм абсолютно ясен, това не е цел на британското правителство - и е много, много важно всеки да го разбере. Ние просто се опитваме да помогнем да бъдат защитени жителите на Украйна да ги защитим срещу абсолютно варварското и неоправдано насилие", подчерта той.

Джонсън каза, че очаква да засили британската подкрепа за Украйна, включително с възможни доставки на бронирани джипове "Ленд Роувър", за да се помогне за доставянето на хуманитарна помощ за обсадени градове като Мариупол.

Британският премиер подчерта, че, според него, не бива да се очаква Г-7 и НАТО да вдигнат санкциите срещу Русия, ако бъде договорено прекратяване на огъня в Украйна, предаде БТА.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай