Джон Кери отложи визитата си в Близкия Изток

Очаква се решение на САЩ за въоръжаване на сирийските бунтовници

Джон Кери отложи визитата си в Близкия Изток | StandartNews.com

Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Джон Кери отложи насрочената си за днес визита в Израел и други страни от Близкия изток, за да участва в обсъждането на плановете на Белия дом за евентуалното начало на доставките на оръжие за сирийската опозиция, съобщиха източници в американското ръководство, цитирани от РИА Новости.

Правителството на президента Барак Обама може би ще вземе тази седмица решение да въоръжи сирийските бунтовници, предаде Асошиейтед прес, като цитира американски служители, пожелали анонимност.

Правителството ще обсъди също възможността за изпращане на американски военновъздушни сили, които да наложат забранена за полети зона в Сирия, но това е по-малко вероятно, отбелязва АП.

Според служителите за следващите дни са насрочени срещи в Белия дом, на които да се обмислят вариантите за действия в момент, когато силите на сирийския президент Башар ал Асад се готвят за настъпление срещу град Хомс. Опозиционни водачи предупредили Вашингтон, че бунтът може да понесе съкрушителни загуби, ако не получи съществена подкрепа.

Източниците посочиха, че Белият дом е обезпокоен от последните военни успехи на официален Дамаск в противопоставянето с въоръжените опозиционни групировки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай