Джихадът в Европа

Джихадът в Европа | StandartNews.com

Терористичните атаки в Париж на 13 ноември бяха поредните в Европа за последните няколко години, извършени от джихадистки групировки или свързани с тях вълци единаци.

"Шарли Ебдо" - 12 жертви, еврейски магазин - 4

За втори път тази година Париж бе разтърсен от нова и мощна терористична атака. Преди малко повече от 10 месеца - на 7 януари, двама маскирани, въоръжени с автомати "Калашников" и противотанков гранатомет, нападнаха редакцията на сп. "Шарли Ебдо", което публикува сатирични карикатури на пророка Мохамед. С викове "Аллах Акбар" нападателите откриха огън, убиха главния редактор Стефан Шарбоние, девет други служители на списанието, двама полицаи, раниха още 11 и избягаха. Малко по-късно отговорност за терористичния акт пое клонът на терористичната групировка "Ал Кайда" в Йемен. Два дни по-късно френските спецчасти убиха двамата терористи - братя Шериф и Саид Куаши, които се бяха барикадирали в печатница в северната част на страната. По същото време друг терорист - Амеди Кулибали, уби четирима и взе няколко души за заложници в еврейски магазин в Париж. По-късно стана ясно, че предния ден именно той застрелял полицайка в столицата, освен това се познавал с братя Куаши. Редакцията, по-скоро вече бившата, на "Шарли Абдо" се намираше на около 200 м от концертната зала "Батаклан", една от кървавите сцени на днешния терористичен акт.

Копенхаген - 2 жертви

Малко повече от месец по-късно - на 14 февруари, две терористични атаки разтърсиха Дания. Полицията уби извършителя и на двете нападения в столицата Копенхаген. Първата атака стана в кафене по време на дебат за свободата на словото. На събитието присъстваше шведският карикатурист Ларс Викс. Негови познати твърдят, че той често получавал смъртни заплахи за карикатурите му на пророка Мохамед. Нападателят уби един от присъстващите - мъж на 40 г. Повече от 30 дупки от куршуми бяха открити по прозореца на кафенето. От полицията съобщиха, че нападателят е избягал с кола, която по-късно изоставил. Рано същата нощ терористът застреля един човек в главата и рани други двама пред главната синагога в Копенхаген. Жертвата в синагогата е евреин, който отговаря за пропускателния режим в храма. Целият район бе отцепен от полицията, хората бяха предупредени да не излизат от домовете си. Убиецът отново избяга, полицията хукна по дирите му и го обгради в квартал, населен предимно с имигранти, на около 5 км от синагогата. Датските спецчасти се опитаха да арестуват терориста, той откри огън и бе убит в престрелката. Двама полицаи бяха ранени. Нападателят бе идентифициран като Омар Абдел Хамид Ел-Хюсейн.

Брюксел - 4 жертви

На 24 май 2014 г. четирима души бяха убити в Еврейския музей в белгийската столица Брюксел. Трима загинаха на място, а един е откаран в болница и умира по-късно. На 30 май полицията залови убиеца на жп гарата във френския град Марсилия. Името на терориста е Мехди Немуш, на 29 г., французин с алжирски корени. Твърди се, че е живял година в Сирия, имал връзки с радикални ислямисти и записал видео, на което се вижда как развява флага на "Ислямска държава". На 29 юли е екстрадиран в Белгия.
Самото убийство трае 90 сек, Мехди откри огън с автомат "Калашников" в преддверието на сградата. Две от жертвите са израелска семейна двойка - Емануел и Мириам Рива, дошли на почика от Тел Авив. По-късно медиите съобщиха, че двамата са работили за "Мосад". Третата жертва, която загина на място, е французойката Доминик Сабрие. Младият служител на музея Александре Стренс, роден в Мароко, е сериозно ранен и умира на 6 юни.

Тулуза - 7 жертви

Франция стана сцена на насилие и през март 2012 г. по време на три атаки. Общо са убити 7 души, петима са ранени, четирима от тях критично. Терористът бе застрелян след 30-часова обсада. Първата атака стана на 11 март, когато в град Тулуза бе убит френски парашутист от марокански произход. Второто нападение бе извършено на 15 март в търговски център в град Монтобан, загинаха двама военни, един бе сериозно ранен. На 19 март четирима души, сред които три деца, бяха застреляни в израелско училище. Два дни по-късно полицията обгради убиеца, идентифициран като Мохамед Мера (23 г., френски гражданин от алжирски произход), в апартамента му. На следващия ден той бе убит. Мера загина, след като тръгна да скача от прозорец на апартамента с оръжие в ръка. От полицията обявиха, че бил убит с един изстрел в главата. По-късно стана ясно, че Мера е бил привърженик на "Ал Кайда".

Лондон - 52 жертви

На 7 юли 2005 г. се случва най-големият терористичен акт във Великобритания. При много добре организирани нападения, вдъхновени от "Ал Кайда", четирима самоубийци атентатори се взривиха в три влака на метрото и в автобус в столицата Лондон. Загинаха общо 53-ма души, а ранените са около 700. Първите самоубийствени атентати на ислямисти на Острова бяха извършени ден след като британската столица печели правото да организира Олимпийските игри през 2012 г. Жертвите са от различен произход, сред тях няколко британци, родени в чужбина, студенти, родители. Всички без един живеят в Лондон. Възрастта им е от 20 до 60 г. Атентаторите бяха идентифицирани като Мохамед Сидик Кан (30 г.), Шехзад Танвеер (22), Джърмейн Линдзи (19) и Хасиб Хюсейн (18). Трима от тях са родени във Великобритания синове на пакистански имигранти, а Линдзи е от Ямайка.

Мадрид - 192 жертви

Най-зловещата терористична атака в Испания е извършена на 11 март 2004 г. Серия от десет взрива избухват в четири влака в Мадрид. Загиват 192 души, а близо 2050 са ранени. Тридесет чужденци от 13 националности са сред жертвите на атентатите в Мадрид, включително и четирима български граждани. Отговорност за атентата поема "Ал Кайда". По-късно става ясно, че планът на терористите е бил четирите влака да се взривят в момента, в който се засекат на централната гара в Мадрид, за да може силата на взрива да унищожи сградата на гарата и да причини хиляди жертви. Атаката е най-голямата в Европа след свалянето на самолета на "Пан Ам" над шотландския град Локърби на 21 декември 1988 г. Тогава загиват всичките 259 души на борда на самолета, пътуващ от Лондон за Ню Йорк, и 11 на земята при падането на машината.

 

Под 2% от атаките в ЕС
са на религиозна основа

Въпреки мащабността си едва 2% от терористичните атаки в ЕС през последните 2 години са били "религиозно мотивирани", показва проучване на Европол. Агенцията обаче посочва, че "джихадистите все още целят да вземат максимален брой жертви". През 2013 г. терористичните нападения в Европа са 152, от тях 2 са на религиозна основа. През 2012 г. атаките са 219, 6 от тях са "религиозно мотивирани", от 174-те през 2011 г. нито едно не е "свързано или вдъхновено от терористични организации. През 2010 г. има 249 атаки, три от тях са "ислямистки", посочва Европол. През 2009 г. нападенията са 294, едно е свързано с джихадистите. От години по-големият брой терористични атаки в ЕС са били дело на сепаратистки организации - над 55% през 2013 г. и 76% година по-рано, уточнява агенцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай