Дясната ръка на Пригожин - фен на Хитлер! Последните му думи

Това не е краят, това е само началото на най-голямата работа в света

Дясната ръка на Пригожин - фен на Хитлер! Последните му думи | StandartNews.com

Ето някои очаквани подробности за единия от големите началници на групата "Вагнер".

53-годишният Дмитрий Уткин, който загина вчера в самолета в Тверска област, е почти митологизирана личност.

Вманиачен фен на Хитлер и неонацист, конспиратор, изповядващ "народна славянска вяра", с няколко награди за храброст Герой на Русия - той е истинският създател на "Вагнер" - частна армия от наемници от криминални престъпници.

Вечерта на 23 август частният самолет на Евгений Пригожин се разби в района на Твер. Министерството на извънредните ситуации на Руската федерация съобщи, че при катастрофата са загинали 10 души, трима от които са били членове на екипажа. Росавиация съобщи, че Евгений Пригожин и Дмитрий Уткин са били в списъка на пътниците на полета. " Медуза " разказва накратко биографията на последния, на когото е кръстена ЧВК "Вагнер", предаде РусДелфи.

Дмитрий Уткин с позивна Вагнер започва да участва в наемнически операции през 2013 г. Преди това, според Фонтанка, той е служил като подполковник в Псковската бригада специални сили на ГРУ на руското министерство на отбраната. Твърди се, че Уткин е избрал позивната си от симпатия към идеологията на Третия райх (Рихард Вагнер се смята за любимия композитор на Адолф Хитлер). Онези, които познаваха Уткин, също разказаха на репортери за неговите нацистки възгледи.

След като се уволнява от запаса, Уткин, заедно с други бивши служители на службите за сигурност, заминава за Сирия, за да се бие на страната на президента Башар Асад като част от руската наемна група Славянски корпус. 

Почти веднага след завръщането си Уткин заминава за Украйна - вече начело на собствената си група наемници. Този отряд беше наречен групата на Вагнер.

За първи път в публичното поле Уткин се появи на 9 декември 2016 г. - той беше забелязан на тържествен прием в Кремъл в чест на Деня на героите на Отечеството, чийто запис беше излъчен от Първи канал. Говорителят на президента Дмитрий Песков потвърди, че Уткин наистина е сред поканените, тъй като е "носител на орден за храброст".

Уткин командва ЧВК Вагнер по време на пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна и най-вероятно самият той е бил в Украйна.

От началото на юни 2023 г. Уткин остава командир на ЧВК. Това следва от негово изявление, публикувано в телеграм канала Wagner Unloading, който се свързва с Пригожин.

Нищо не е надеждно известно за ролята на Дмитрий Уткин в неуспешния юнски бунт на Пригожин. Въпреки това, според източник на Ройтерс, близък до ръководството на самопровъзгласилата се ДНР, именно Уткин може да е повел колоната от бойци на Вагнер, която върви към Москва.

През юли Уткин, заедно с Пригожин, разговаря с наемниците на ЧВК Вагнер в Беларус. Това бе първата публична изява на Пригожин след провала на бунта му и новината за "заминаването" му в Беларус.

„Това не е краят, това е само началото на най-голямата работа в света, която ще бъде извършена много скоро“, казаваъжът с глас, подобен на Уткин. "Е, добре дошъл в ада."

Това са и последните му думи в публичното пространство, които са известни към момента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай