Двама сърби убити от US удари в Либия

Двама сърби убити от US удари в Либия | StandartNews.com

Белград иска обяснение от Вашингтон, подготвя официална нота

Двама души от персонала на сръбското посолство в Либия, отвлечени през 2015 г., са били убити при американските въздушни удари в страната онзи ден. Това съобщи сръбският външен министър Ивица Дачич, цитиран от CNN. В петък сутринта US бойни самолети поразиха лагер на "Ислямска държава" в Либия. Ударите били насочени конкретно към високопоставен тунизийски джихадист, свързван с 2 големи терористични атаки в родината му миналата година.

Дачич изтъква, че очаква потвърждение от либийските власти, но въз основа на фотографии и разузнавателни данни може да се твърди, че сръбските граждани са сред жертвите на атаката. Става ясно, че Сърбия ще поиска обяснение от правителството на САЩ и либийските власти и поемане на отговорност. Подчертава се, че Сърбия не е информирана за планираните атаки и се готви официална нота по този въпрос. Белград поставя под въпрос и твърденията на САЩ, че цел на ударите е тренировъчен лагер на терористите. Все пак Дачич изтъкна, че се очакват резултатите от аутопсията, за да се разбере със сигурност дали смъртта е настъпила вследствие на въздушните удари. Той обаче подчертава, че похитителите не са искали да убият двамата сърби, а е преговаряно за откуп, като е имало индикации, че случаят ще бъде разрешен. Сладана Станкович и Йовица Степич са отвлечени на 8 ноември в Либия. Те били част от конвоя на сръбския посланик в страната, посочи Дачич.

По-късно премиерът на Сърбия Александър Вучич потвърди информацията, че са убити двама души от персонала на посолството на страната в Либия. "Няма съмнение, че Станкович, свързан с комуникациите, и Степич, шофьор, са убити при американски бомбардировки", добави Вучич на специална пресконференция. "Разговаряхме с американските служби - изглежда, те не са знаели, че е имало сръбски граждани и други чужденци на мястото, където са извършени бомбардировките", продължи Вучич. "Държахме нещата под контрол. Почти всяка седмица получавахме доказателства, че двамата са живи - имаше безброй посредници, безброй предложения, от 16 до 60 милиона, но никога не сме разговаряли директно с похитителите", разкри още премиерът на Сърбия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай