Двама осъдени за военни престъпления в Бангладеш

Двама осъдени за военни престъпления в Бангладеш | StandartNews.com

Дака. Британски мюсюлмански лидер и гражданин на САЩ са били осъдени на смърт по престъпления, извършени по време на войната за независимост от 1971 в Бангладеш, предаде Би Би Си.

Чоудури Муен-Удин, лидер на мюсюлманската общност от Бангладеш във Великобритания, и Ашрафузамин Ханвас бяха съдени задочно от специален съд в Бангладеш.

Те бяха признати за виновни по 11 обвинения, свързани с отвличането и убийството на 18 привърженици на борбата за независимост.

Присъди в подобни случаи предизвикаха бурни реакции в Бангладеш.

Заседанията на Международния трибунал са подложени на критики от страна на няколко групи за права на човека, включително базираната в Ню Йорк Human Rights Watch, която описа процесите като погрешни.

Прокуратурата заяви, че Муен-Удин е бил член на въоръжената група Ал-Бадр, която се сражава заедно с пакистанската армия срещу независимостта на тогавашнияИзточен Пакистан, днешен Бангладеш.

Те казаха, че той е бил замесен в убийствата на про-активисти за независимост, включително учени и журналисти, в последните дни на войната.

Муен-Удин, който живее в Лондон, и Ханвас, жител на Ню Йорк, първоначално са от Бангладеш.

И двамата отричат обвиненията срещу тях, които адвокатите им описаха като политизиран.

Адвокатите им не можаха да се позоват на нито един свидетел за защитата, докато обвинението призова 25.

Предишни решения на трибунала включват смъртните присъди за бивши и настоящи висши ръководители на основната ислямистка партия на Бангладеш, Джамаат-е-Ислами, и основната опозиционна националистическа партия на Бангладеш.

Повече от 100 души са починали от януари насам в насилието и протестите, породени от присъдите на трибунала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай