Двама българи блокирани на горящия ферибот. 10 пасажери изчезнали

Поискали са помощ, за да достигнат до палубата и да бъдат евакуирани

Двама българи блокирани на горящия ферибот. 10 пасажери изчезнали | StandartNews.com

Двама българи са блокирани в гаража на ферибота "Юрофери Олимпия", който се запали рано тази сутрин край гръцкия остров Корфу, съобщава "Прото тема", като се позовава на своя информация. Според изданието те са в комуникация с властите, които се опитват да им дадат инструкции как да достигнат до палубата, откъдето да бъдат взети с хеликоптер. По-рано телевизия Скай предаде, че един от блокираните, без да уточнява националността му, водач на товарен автомобил, се е свързал с властите и е поискал помощ, като е съобщил, че вижда още един човек в зоната, съобщи БНТ.

Съдбата на около десет души, които според официалния списък са се намирали на борда, остава неизвестна, съобщава „Катимерини“

Както съобщава гръцката брегова охрана, общият брой на пътуващите на кораба е бил според списъка 290 души – 231 пътници и 59 екипаж. Първоначалното преброяване на пътниците, които са открити в спасителните лодки, обаче показва, че липсват между 10 и 12 души, става ясно от репортаж на телевизия Скай, който се позовава на високопоставен представител на бреговата охрана. Все още предстои окончателното преброяване на спасените в пристанището в Корфу.

Два плавателни съда с водно оръдие се опитват да потушат пожара.

Фериботът „Юрофери Олимпия“, пътуващ по линията Игуменица (Гърция) – Бриндизи (Италия), се запали тази сутрин край Корфу, Западна Гърция. В ход е спасителна операция с участието на гръцката и италианската брегова охрана, противопожарни съдове, хеликоптери, гръцката фрегата „Идра“ и намиращи се наблизо кораби.

По последна информация на спасителните кораби до момента са качени 278 души, които вече пристигат в Корфу.

За трима леко пострадали пътници съобщава пред гръцката държавна телевизия ЕРТ директорът на болницата в Корфу Леонидас Рубатис. Той каза, че един пациент е бил приет със затруднения в дишането, а още двама с леки наранявания, но състоянието и на тримата не буди тревога. Болницата очаква да бъде докарано и дете на два месеца, което ще бъде прието с превантивна цел.

Пожарът е избухнал тази нощ край остров Корфу в Йонийско море, предаде Ройтерс. 

По информация на БНТ около 100 българи са били на борда, като сред пътниците има семейства с малки деца. Един от спасените българи е разказал, че операцията по спасяването им е продължила около 40 минути. 

"Бяхме събудени около 4:20 ч. сутринта. В рамките на един час напуснахме кораба. Спаси ни екипажът, който действаше много бързо", разказва един от пътниците пред Skai TV.

Бреговата охрана съобщи, че общо 290 души са били на борда на 183-метровия "Euroferry Olympia" и повечето от тях са се качили на спасителни кораби. 

Според началника на бреговата охрана четири патрулни катера са на пристанището. В акцията участва и лодка на италианската икономическа полиция, два плаващи кораба, две частни лодки, пристанищен хеликоптер, два военноморски хеликоптера и хеликоптерна флота. В района са изпратени и два влекача.

Причините за пожара все още не са известни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай