Дъщерята на Путин се уреди, къде я назначиха

Катерина Тихонова беше поставена под санкции в ЕС и САЩ заедно със сестра си Мария Воронцова след избухването на войната в Украйна

Дъщерята на Путин се уреди, къде я назначиха | StandartNews.com

По-малката дъщеря на Владимир Путин Катерина Тихонова се уреди с нов пост. Те е назначена за съпредседател на звено към най-голямата руска работодателска организация, което ще се занимава с намирането на заместители за чуждестранните вносни технологии и стоки след санкциите.

Тихонова ще оглави т.нар. Координационен съвет по заместването на вноса и по технологичната независимост към Руския съюз на промишлеността и предприемачите (наричан още "профсъюза на олигарсите"), съобщи "Булевард България".

Целта на съвета е да търси "успешни практики" в сферата на т.нар. заместване на вноса, създаване на електронни услуги за поддръжка на тази политика и изготвяне на предложения за законодателни промени. Неин съпредседател ще е ръководителят на работодателския съюз Александър Шохин.

"Медуза" напомня, че синът на Шохин Дмитрий е замесен в разследването срещу двамата русик бизнесмени Зиявудин и Магомед Магомедови, които през 2018 г. бяха обвинени в създаване на корупционна престъпна групировка. Дмитрий Шохин, според руското МВР, е бил фиктивно назначен в една от компаниите на милиардерите, които лежат в следствения арест от три години.

Катерина Тихонова беше поставена под санкции в ЕС и САЩ заедно със сестра си Мария Воронцова след избухването на войната в Украйна.

Тихонова е ръководител на фондацията "Национално интелектуално развитие", зам. -директор е на Института по математически изследвания на сложните системи в Московския държавен университет и оглавява структура на име "Център за националния интелектуален резерв".

Русия се принуди да търси начини за изграждане на икономическа "самодостатъчност", след като практически всички големи западни компании се изтеглиха от пазара ѝ заради санкциите срещу руската военна агресия в Украйна.

"Импортозаместването", както го наричат в Русия, обхваща всичко от заведенията за бързо хранене на McDonald's до опитите за подновяване на автомобилостроенето с пускане на "Лада Гранта" без въздушни възглавници, ABS-системи и други технологии, които изцяло са внасяни от чужбина.

 Разследване на Der Spiegel показва, че Катерина Тихонова е живяла доскоро в Германия, като има дете от руския балетист Игор Зеленски, бивш ръководител на Баварския държавен балет.

Нейният бивш съпруг Кирил Шамалов става "най-младият милиардер на Русия в долари" според Forbes през 2018 г. Бившият зет на Путин е син на директора на Банка "Русия" Николай Шамалов, който в миналото е представлявал германския концерн "Siemens" в Санкт Петербург.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай