Дъщерята на Назарбаев изнесла $300 млн. от Казахстан

41-годишната Алиа има частен самолет и имение в Лондон

Дъщерята на Назарбаев изнесла $300 млн. от Казахстан | StandartNews.com

Дъщерята на бившия президент на Казахстан Нурсултан Назарбаев - Алия изнесла от страната стотици милиони долари.

Това твърди британското издание "Дейли мейл", циртирано от dir.bg.

По данни на таблоида 41-годишнта Алия закупила имение в северната част на Лондон с цел да получи британско гражданство. Тя притежава личен самолет и имоти на обща стойност около $300 млн., изнесени от Казахстан преди 15 години.

Самолетът Challenger Bombardier е бил купен, след като Алия е поръчала на двама финансови консултанти да преведат пари в офшорки и във фирми на Британските Вирджински острови. В същата 2006 г. дъщерята на Назарбаев е купила недвижимо имущество на стойност 14 милиона долара в Дубай.

За крупните сделки стана известни след скандала между самия Назарбаев и финансовите консултанти на дъщеря му. Конфликтът бе уреден с постигане на споразумение на стойност 165 млн. паунда, след като консултантите бяха обвинени в заговор с цел мошеничество.

Лондонското имение на Алия пък струва 8,75 милиона британски лири.

Още почти 18 милиона паунда Назарбаева е броила за частния си самолет.

Според изданието именно неприязънта към семейството на бившия президент Назарбаев е една от причините казахите да излязат на улицата на протест заради вдигането на цената на газа, като още в първия ден протестиращите събориха негов паметник, издигнат му приживе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай