Древният град Палмира падна в ръцете на ИД (ОБЗОР)

Древният град Палмира падна в ръцете на ИД (ОБЗОР) | StandartNews.com

Джихадистите вече контролират почти 50% от Сирия

Бойците на джихадистката групировка "Ислямска държава" завзеха сирийския град Палмира, който е част от културното наследство на ЮНЕСКО, съобщи Би Би Си. Екстремистите поеха контрол над военното летище, затвора в града и седалището на разузнаването, след като правителствените сили загубиха позициите си в града. Наблюдатели от Сирийския център за правата на човека съобщиха, че със завладяването на Палмира "Ислямска държава" вече контролира повече от половината територия на Сирия. Специалистите добавят, че за първи път ислямистите превземат голям град директно от ръцете на правителствените войски.

Би Би Си отбелязва, че именно голямата международна загриженост за древния град може да предизвика джихадистите да унищожат "невестата на пустинята", както е наричана Палмира. Археологическото наследство на града, известен още като Тудмур, е разположено в стратегически район между сирийската столица Дамаск и източния град Деир аз-Зур. Античното място е на 2000 г., но засега няма информация за разрушени археологически паметници.

Междувременно се появиха и шокиращи снимки, на които се виждат как обезглавени тела са оставени по улиците на Палмира. Проправителствените сили отстъпиха от града, след като 100 войници бяха екзекутирани при ожесточени сблъсъци с джихадистите в рамките на няколко часа. Не е известна съдбата на затворниците, но се смята, че те са били осовободени, като в Туитър са разпространени снимки как те празнуват завладяването на града заедно с бойците на ИД, след като са били пуснати на свобода. Директорът на центъра за антични паметници в Сирия заяви, че дори ако само пет членове на ИД влязат в древните храмове, те ще унищожат всичко.

Бокова: Огромна загуба за човечеството

Разрушаването на античния град Палмира в Сирия би било "огромна загуба за човечеството, заяви директорът на ЮНЕСКО Ирина Бокова. "Палмира представлява необикновен обект на световното наследство в пустинята и всяко разрушение би било не само военно престъпление, но и огромна загуба за човечеството", подчерта Бокова. Съветът за сигурност на ООН, политическите и религиозните лидери трябва да призоват да се предотвратят разрушенията там. Палмира е люлката на човешката цивилизация и принадлежи на цялото човечество, каза Бокова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай