Древен Рим. Как се печелят избори?

Необходими са различни тактики за успех

Древен Рим. Как се печелят избори? | StandartNews.com

Време е за избори, но да се върнем към класиката. Как се печели в древен Рим?

За да отговорим на този въпрос, първо трябва да разберем някои от разликите между римската политическа система и нашата собствена. Докато някои аспекти на кампанията продължават да съществуват през вековете, различните системи възнаграждават различно поведение.

С други думи, необходими са различни тактики, за да спечелите римските избори, пише д-р Пени Гудман, преподавател по класическа история в Университета в Лийдс, цитиран от The Iris Project.

Няма партийни лидери и партии

Първо, в Древен Рим не е имало партийни лидери - или реални политически партии. Политиците се кандидатират за избори като личности, които се кандидатират предимно на базата на лична репутация, а не на някаква политическа платформа. Това е изключително ясно от Commentariolum Petitionis ("Малко ръководство за изборите"), древен текст, даващ съвети на Марк Тулий Цицерон в кампанията му за консулството от 63 г. пр. Н. Е.

На Цицерон се казва, че докато е кандидат, той "не трябва да следва политически мерки, нито в сената, нито на публични събрания". Вместо това той трябва да се сдържи и да позволи да бъде оценяван по установената си репутация и характер.

Репутацията

Значението на репутацията и характера отразява и друг начин, по който римската политика се различава от нашата: ролята на покровителството и приятелството

Приятелствата между богатите се развиват и поддържат чрез действия като защита един на друг в съда или подкрепа на политически мерки. Междувременно покровителите помагали на по-бедните си клиенти да си намерят работа или им осигуряват такава, когато не може да се намери. Основното нещо, което клиентите биха могли да предложат в замяна на това, е тяхната политическа подкрепа.

Въздействието на тази система по време на избори е огромно. Това означаваше, че изборите могат да бъдат спечелени и загубени от онзи, който контролира най-голямата клиентска база. Да имате много клиенти очевидно е било важно, но истински успех може да бъде постигнат само чрез убеждаване на другите да мобилизират своите клиентски бази и от ваше име.

Какво обещаваш на приятелите

Тук се призовава Цицерон да напомни на съществуващите си приятели за услугите, които им е направил в миналото и да ги прави повече през изборния период. Междувременно нови приятели могат да бъдат спечелени с обещания какво ще направи Цицерон за тях, след като бъде избран.

Изненадващо за нас, Цицерон активно е съветван да не се притеснява, че ще ядоса хората, като по-късно наруши обещанията си. Това би било лош съвет днес, когато общественият гняв от неспазени обещания на политици би се почувствал силно.

Но римските политици просто обещават индивидуални услуги за всеки човек и по този начин могат да рискуват да не спазят една или две по-късно. Съветникът на Цицерон очевидно смята, че това си струва риска.

Гласовете не са равни

Също така е важно да се разбере, че в Древен Рим не всички гласове са били равни. Римските избори се провеждат при различни системи, но тази, използвана за двете най-високи държавни служби - консули и претори - представя най-голямото неравенство. Тук електоратът е сортиран в шест основни групи богатства, от тези с имущество на стойност под 4500 кг бронз на дъното, до супербогатите с имущество от над 45 000 в горната част.

Жените и робите изобщо не могат да гласуват, докато повечето обикновени мъже ще се борят да усвоят доходите, загубени при почивка от работа, за да гласуват лично в Рим, особено ако живееха далеч от града.

Мъжки елит на богатите

Система, която е силно в полза на богатия мъжки елит, не може да се счита за демократична. По-скоро Римската република се описва най-добре като олигархия: тоест общество, в което политическата власт е ограничена до малцина привилегировани. Самият богат елит е наясно с това и всъщност наистина се радва.

Победата на изборите тогава изисква преди всичко одобрението на богатия мъжки елит. Между тяхното непропорционално участие в процеса на гласуване и техните мрежи от клиенти и приятели, кандидатите не биха могли да успеят, ако мнозинството от тази група не ги подкрепи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай