Драма в Англия след срещата на Чарлз III и Урсула

Защо упрекнаха краля

Драма в Англия след срещата на Чарлз III и Урсула | StandartNews.com

Крал Чарлз се срещна с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в замъка Уиндзор, след като тя договори ново споразумение за Brexit с Риши Сунак - на фона на сблъсъка между двореца и "Даунинг стрийт" 10 заради "конституционно неразумната" среща, предаде БГНЕС.

Кралската особа топло стисна ръката на председателя на Европейската комисия по време на аудиенцията в замъка Уиндзор този следобед, предаде „Дейли мейл“. Срещата се състоя по-малко от два часа, след като тя подписа промените в протокола за Северна Ирландия в петзвезден хотел на четири мили от дома на Негово Величество в Беркшир.

Кралският коментатор Питър Хънт заяви за срещата: "Това е много сериозна грешка в преценката на крал Чарлз и неговите съветници".

Бившият кралски кореспондент на Би Би Си добави: "Той изостави своята обединяваща роля и се впусна в политическата битка в глупав опит да бъде видян като държавник". 

Бъкингамският дворец заяви: "Кралят с удоволствие се среща с всеки световен лидер, ако той посещава Великобритания, и правителството го съветва да направи това. Ще бъдат обсъдени широк кръг въпроси, включително изменението на климата и Украйна“. Възможно е да стане дума и за Брекзит, но Сунак няма да присъства.

Членът на ERG и брекзитър Джейкъб Рийс-Мог заяви днес, че срещата с краля би била грешка. Той заяви: "Смятам, че суверенът трябва да участва само когато нещата са завършени и приети. Кралят дава съгласие за актовете на парламента, когато парламентът е дал съгласието си, той не изразява мнението си за актовете на парламента, когато те преминават през процеса. Мисля, че същото важи и за това, че Негово Величество не трябва да участва, докато няма пълна подкрепа за това споразумение“.

След разговори в Уиндзор министър-председателят и председателят на Европейската комисия финализираха пакета за Северна Ирландия, който е кулминацията на месеци на упорити преговори. Сега кабинетът ще бъде информиран за споразумението. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай