Драма в САЩ. Църквата наказа Нанси Пелоси

Коя позиция разгневи епископите

Драма в САЩ. Църквата наказа Нанси Пелоси | StandartNews.com

Драма в САЩ. Църквата наказа председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси заради изразена от нея позиция в разрез с догмите.

Пелоси няма да може повече да се причестява, защото подкрепя правото на аборт. Освен това при изразяването на тези си възгледи публично се позовава на католическата си вяра.

Това гласи писмо на архиепископът на Сан Франциско Салваторе Кордилеоне, цитирано от Ройтерс.

В отворено писмо на архиепископа, адресирано до Пелоси и до вярващите, се отбелязва, че през годините становището на Пелоси за абортите е ставало все по-крайно, особено през последните няколко месеца.

Засега няма коментар от канцеларията на председателя на Камарата на представителите на САЩ.

Решението на архиепископа идва след изтекла по-рано този месец информация за проектостановище на Върховния съд на САЩ, според което решението по делото "Роу срещу Уейд" от 1973 г., узаконило абортите в Щатите, ще бъде отменено, предаде бТВ.

Кордилеоне заяви, че Пелоси не е откликнала на исканията му да се срещнат в месеците, откакто тя е обещала да направи така, че защитата на абортите да залегне във федералното законодателство на САЩ, след като законодателите в някои консервативни щати въведоха на щатско равнище почти пълна забрана за прекратяване на бременноста.

В писмото си до вярващите Кордилеоне уточнява, че действията му са чисто пастирски, а не политически.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай