Драма с руснаци в Норвегия, какво става

Скандинавската страна забрани на руснаци и руски субекти да прелитат над нейна територия

Драма с руснаци в Норвегия, какво става | StandartNews.com

Норвегия съобщи, че е арестувала руснак с дрон и оборудване за камера, след като бил видян да прави снимки на летище в далечния север, като това е вторият подобен арест за седмица, предаде БГНЕС.

Норвегия е в повишена готовност след съобщения за мистериозни наблюдения на безпилотници близо до офшорни платформи за сондиране на нефт и газ, управлявани от големия производител на енергия. 51-годишният руснак, чието име не беше разкрито, беше арестуван в петък по подозрение, че е управлявал дрон в Норвегия, за което той признал. "Полицията е конфискувала голямо количество фотографско оборудване, включително безпилотник и кеш с карти с памет", се казва в изявление на полицията в северния град Тромсьо. Конфискуваният материал включваше снимки на друго летище в северния град Киркенес и на норвежките военни хеликоптери Bell, се казва в съобщението. Службата за полицейска сигурност на Норвегия е ангажирана с разследването, съобщи полицията в Тромсьо.

Скандинавската страна, заедно с няколко други западни държави, забрани на руснаци и руски субекти да прелитат над нейна територия след февруарската инвазия в Украйна. Нарушаването на тази забрана се наказва с три години затвор.

В петък норвежката полиция съобщи, че е задържала друг руснак, заловен да пресича границата в далечния север по-рано тази седмица, докато се е връщал у дома с два безпилотника и тайник от снимки и видеоклипове. Този 50-годишен мъж на име Виталий Рустанов, бе арестуван на граничния пункт Стурског, единственият транзитен пункт между Норвегия и Русия. Рустанов призна, че е пускал дронове "в цялата страна", но отрече да е извършил нарушение и бе задържан временно за две седмици. Той носеше два руски паспорта и един израелски, когато беше арестуван при опит да се върне в Русия. При ареста му той носил частично криптирано скривалище от четири терабайта снимки и видеоклипове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай