Доклад обвини Дамаск в 11 000 екзекуции

Доклад обвини Дамаск в 11 000 екзекуции | StandartNews.com

Женева. Има ясни доказателства, че Сирия систематично е измъчвала и екзекутирала около 11 хиляди задържани от началото на войната, гласи доклад от трима бивши прокурори по военни престъпления, предаде Би Би Си.

Докладът се базира на материалите, предоставени от дезертирал военнополицейски фотограф, чието име се споменава само като Цезар. Заедно с други свои колеги той изнесъл нелегално от страната близо 55 000 дигитални снимки на около 11 000 мъртви задържани, датиращи от периода между началото на конфликта през 2011 г. и август миналата година. Цезар разказал на разследващите, че работата му била да снима труповете, за да може, от една страна, да бъдат издадени сертификати за смърт и, от друга, да се потвърди изпълнението на заповедите за екзекуция. Той фотографирал по 50 тела на ден, като всяко от тях му отнемало между 15 и 30 минути, пише в доклада. Самият Цезар признава, че не е бил свидетел нито на измъчвания, нито на убийства на затворници.

Разследващият екип е разгледал внимателно хилядите снимки и твърди, че повечето трупове са изглеждали измършавели и съсухрени, а по много е имало следи от побой, душене и връзване. Някои били без очи, а по други имало признаци, че са били екзекутирани с електричество. Всички тела освен едно били на мъже.

Според един от авторите на доклада – професор Джефри Найс – мащабът и последователността на убийствата представляват сериозни доказателства за това, че сирийското правителство е замесено и че тези доказателства могат да послужат за наказателно преследване.

Дамаск не е коментирал публикувания доклад, но многократно е отхвърлял обвиненията в злоупотреби с човешките права.

Документът излиза в медиите ден преди предварителните разговори в швейцарския курорт Монтрьо и три дни преди началото на мирната конференция за Сирия в Женева. Очаква се утре да присъстват представители и на режима, и на основната опозиционна групировка – Сирийската национална коалиция. Не се знае обаче дали двете страни ще останат на масата за преговори до петък.

Според кореспондента на Би Би Си Пол Ууд твърденията за систематични мъчения от страна на режима са обединяваща история сред бунтовниците. Възниква обаче въпросът защо Башар ал Асад би присъствал на конференция, чиято цел е да обсъди неговото излизане от властта, ако в крайна сметка би могъл да се окаже подсъдим за убийства. Това е една от причините, поради които се очаква преговорите да се провалят, коментира Ууд.

Междувременно вчера генералният секретар на ООН Бан Ки Мун оттегли поканата си към Техеран да се включи в предварителните разговори, след като страната отказа да подкрепи пътната карта за политическия преход в Сирия, на която ще се основава мирната конференция. Поканата към Иран през уикенда разгневи САЩ, а Сирийската национална коалиция тогава заплаши, че няма да участва, ако присъстват и представители на ислямската република.

Руският външен министър Сергей Лавров коментира, че липсата на Техеран "е, разбира се, грешка... но не е катастрофа".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай