Дипломат № 1 на ЕС обича стиховете на Неруда

Дипломат № 1 на ЕС обича стиховете на Неруда | StandartNews.com

41-годишната Федерика Могерини e не само енергична и млада, но може да се похвали и със стремителен скок в кариерата.

Тази година тя за първи път влезе в правителството на Италия като външен министър, а преди няколко дни стана шеф на дипломацията на ЕС. Изборът й бележи идването по върховете на ЕС на ново поколение, което според италианския премиер Матео Ренци трябва да въплъщава една Европа по-отворена към гражданите, по-близка и солидарна с младите, по-уповаваща се на европейските ценности, отколкото на ценностите на единната валута, коментира АФП.

Могерини бе назначена за министър на външните работи на Италия за всеобщо учудване през февруари и е един от най-младите министри в кабинета. По онова време дори президентът Джорджо Наполитано изрази съмнение в компетенциите й. В последните месеци Могерини умножи пътуванията, по-специално в Украйна и Русия, но и в Близкия изток. Срещата й с Владимир Путин обаче й навлече доста критики и тя беше определена като прекалено проруски настроена. Ето защо някои държави от бившето съветско пространство открито се противопоставяха на кандидатурата й.

Могерини е родена на 16 юни 1973 г. в Рим. Баща й е известният сценарист, продуцент и режисьор Флавио Могерини. Той е работил с легендарния италиански режисьор Пиер Паоло Пазолини, известен със своите леви убеждения. Флавио е заснел няколко филма. Един от тях е комедията Culastrisce nobile veneziano с Марчело Мастрояни в главната роля. Последната лента на Флавио, на която той е режисьор и сценарист, поразява с еротичните си сцени, жестоките убийства и изобилието на кръв. Действието на криминалната драма "В състояние на афект" се развива в България.

Флавио умира, когато дъщеря му е на 10 години. Творческата среда, в която Федерика израства, не повлиява на житийския й избор. Още на 15 г. тя решава, че ще се занимава с политика и влиза в италианската Федерация на комунистическата младеж. Оттогава политическата й кариера върви само нагоре. Завършва висше образование в столицата и прави докторантура по политически науки в университета "Сапиенца". Докторската й дисертация е посветена на исляма и политиката.

Могерини започва да се занимава с външна политика в партията Леви демократи, от която се ражда Демократическата партия, днес на власт в Италия. Говори, по думите й, прилично английски и френски, и малко испански. Омъжена е за бившия директор на хуманитарната организация "Спаси децата" Матео Рабезани, близък сподвижник на бившия вицепремиер, министър на културата и кмет на столицата Валтер Велтрони. Двамата имат две дъщери - Катерина (9 г.) и Марта (4 г.). Федерика обича да пътува, да чете полицейски романи и стиховете на легендарния чилийски поет Пабло Неруда, както и да слуша музиката на Даниеле Силвестри и рок звездата Васко Роси.

Сега тя ще бъде участник не в измислена, а в напълно реална драма - борбата между Русия и страните, които осъждат действията й. Мишена на Могерини пък ще бъде доскорошният й приятел Путин, на когото тя толкова мило се усмихваше по време на срещата им в Москва през юли.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай