Десетки в неизвестност след експлозия в Канада

Един човек е загинал и един е ранен, заяви говорител на полицията

Десетки в неизвестност след експлозия в Канада | StandartNews.com

Лак Мегантик. Един човек е загинал, един е сериозно ранен, а над 80 са в неизвестност след експлозията на четири вагона цистерни с петрол в Канада, предаде АП.

От администрацията на града обявиха, че ще направят преброяване, за да се прецени точния брой на изчезналите.

Бедствието станало малко след 1 часа след полунощ (местно време), когато товарният влак със 72 вагона и пет локомотива връхлетял Лак Мегантик, град с около 6 000 постоянни жители в провинция Квебек. По данни на полицията има един загинал, но броят на жертвите се очаква да се увеличи. Говорител на полицията отказа да коментира информацията в медиите за между 40 и 80 считани за изчезнали хора. Причината е, че спасителните екипи все още не могат да влязат в центъра на града, който е напълно разрушен от експлозиите, според очевидци.

"Потвърдихме смъртта на един човек и очакваме да има и още. Очакваме още броят на обявените за изчезнали да превишава окончателния брой загинали", бе съобщено на пресконференция.

Четири от цистерните, всяка с по 30 000 галона петрол, са се подпалили и взривили, образувайки стотици метри високо стълбове от черен дим.

Разрушени са десетки сгради, много от които са напълно изгорели, сред тях са магазини, библиотека и популярен бар. В момента на инцидента в центъра на градчето е имало множество хора, излезли да се повеселят през уикенда.

Инцидентът стана след дерайлиране на влак в събота в малко градче в Канада, който предизвика огромен пожар, унищожавайки близо 30 сгради.

Един човек е загинал и един е ранен, заяви пред медиите говорител на полицията в канадската провинция Мишел Брюне, който съобщи първите официални данни за катастрофата 12 часа след дерайлирането. Около 80 души все още са изчезнали предаде АФП.

До късно през нощта пожарът още бушуваше и разследващите не могат да се приближат до мястото на катастрофата, поясни полицейският представител. Разпространяването на пожара обаче в предотвратено, уточняват властите. Близо до инцидента има пет резервоара, които остават твърде опасни и огнеборците се опитват да ги охладят, като ги заливат с вода.

В градчето до Квебек са евакуирани още 1 000 души от един от кварталите поради наличието на токсични частици във въздуха, с което броят на хората, принудени да напуснат домовете си, достигна 2 000 души.

Железопътният конвой на американската компания "Дъ Монтриъл Мейн енд Атлантик" с пет локомотива и 77 вагона превозва петрол до американския щат Северна Дакота по данни на компанията. Квебекските власти съобщиха за 72 вагона с по 100 тона петрол всеки.

Причина за инцидента може да е механична повреда според представител на компанията. Малко преди експлозията, конвоят е спрял в съседното градче Нант за смяна на екипа и по неизвестна причина започнал да се движи, без вътре да има машинист.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай