Вторник,

Десети ден гори Чернобилската гора

От: Стандарт -
Десети ден гори Чернобилската гора
A
A
A

Вече десето денонощие украинските пожарникари не могат да спрат разпространението на горския пожар в затворената зона около бившата ядрена централа в Чернобил. Вчера те са хвърлии почти 400 вода върху радиационната гора, но пожарът така и не е угасен, съобщава украинската държавна служба по извънредните ситуации.

Тревите и горската постеля в отделни огнища на територията на три лесничейства все още горят. В борбата с огнената стихия участват 366 души с 88 единици техника, включително 3 самолета Ан-32П и 3 хеликоптера, хвърлили вчера 370 тона вода, се казва в съобщението.

Тъй като някои от участъците на пожара са с повишен радиационен фон в пъти над нормите, пожарникарите не могат да се борят с огъня навсякъде по земя. Експерти, цитирани от украинските медии, наричат бедствието в Чернобилската гора - “радиоактивен пожар”, тъй като концентрацията на вредни вещества във въздуха нараства 30 пъти и във въздуха се разпръсква радиоактивна пепел достигаща до половината Киевска област. Превишението на нормите е официално отчетено в зоните на пожара.

Радиационната обстановка в Киев и Киевска област по данни на спасителните служби е стабилна, експозиционната доза и съдържанието на радиоактивни вещества във водата не надхвърлят допустимите стойности, твърдят властите.

Като главна причина за горските пожари се сочи умишленото опожаряване на тревите от местните селяни. Много фермери “икономисват” и запалват поля, които са “почивали” тази година, вместо да ги разорат с трактори, разказва РБК Украйна. Освен това местните хора са убедени, че по този начин се подобрява почвата.

Задържан е един от виновните за пожара в Чернобил - 27 годишен жител на село Раговка. Той е заявил, че е запалил тревата за забавление.

Пожарите са нанесли непоправими вреди на уникалната фауна на Чернобилския радиационно-екологичен биосферен резерват, който се възстановява от десетилетия при пълно отсъствие на хора и човешка дейност, след катастрофата през 1986 г.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички