Вторник,

Ден на Европа! Урсула фон дер Лайен със знак към Зеленски

От: СТАНДАРТ -
970
Ден на Европа! Урсула фон дер Лайен със знак към Зеленски
A
A
A

В Деня на Европа председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен знаково пристигна в Киев за разговори с украинския президент Володимир Зеленски, предаде ДПА.

Тя отбеляза, че Европейският съюз се фокусира върху увеличаването на натиска върху Русия, гарантирането на пълното изпълнение на санкциите и затварянето на съществуващите "вратички" за избягването им. "Решени сме да затворим съществуващите вратички. Никой не бива да се съмнява в това", каза тя пред журналисти от Европейския нюзрум, един от основателите на който е и БТА.

Посещението на Фон дер Лайен се осъществява в символичен ден, когато ЕС празнува трайния мир, установен след края на Втората световна война пред 1945 г., докато Русия отбелязва победата над нацистка Германия с ежегоден военен парад.

Вчера Зеленски обяви, че Украйна ще започне да чества 9 май като Ден на Европа.

Фон дер Лайен изтъкна значението на тази дата. Тя определи посещението си в този ден като символично, но и като "знак за ключова и съвсем прагматична реалност: ЕС работи ръка за ръка с Украйна по много въпроси".

Председателката на ЕК не намекна по никакъв начин кога Украйна може да стане част от 27-членния съюз, но подчера, че Украйна е част от Европейското семейство.

Една от целите на разговорите със Зеленски е "подготвянето на почвата за начало на преговори за присъединяване", каза тя.


Всички новини от категория Свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com