Ден на Европа! Урсула фон дер Лайен със знак към Зеленски

Европейският съюз се фокусира върху увеличаването на натиска върху Русия

Ден на Европа! Урсула фон дер Лайен със знак към Зеленски | StandartNews.com

В Деня на Европа председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен знаково пристигна в Киев за разговори с украинския президент Володимир Зеленски, предаде ДПА.

Тя отбеляза, че Европейският съюз се фокусира върху увеличаването на натиска върху Русия, гарантирането на пълното изпълнение на санкциите и затварянето на съществуващите "вратички" за избягването им. "Решени сме да затворим съществуващите вратички. Никой не бива да се съмнява в това", каза тя пред журналисти от Европейския нюзрум, един от основателите на който е и БТА.

Посещението на Фон дер Лайен се осъществява в символичен ден, когато ЕС празнува трайния мир, установен след края на Втората световна война пред 1945 г., докато Русия отбелязва победата над нацистка Германия с ежегоден военен парад.

Вчера Зеленски обяви, че Украйна ще започне да чества 9 май като Ден на Европа.

Фон дер Лайен изтъкна значението на тази дата. Тя определи посещението си в този ден като символично, но и като "знак за ключова и съвсем прагматична реалност: ЕС работи ръка за ръка с Украйна по много въпроси".

Председателката на ЕК не намекна по никакъв начин кога Украйна може да стане част от 27-членния съюз, но подчера, че Украйна е част от Европейското семейство.

Една от целите на разговорите със Зеленски е "подготвянето на почвата за начало на преговори за присъединяване", каза тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай