Да станеш американец на 4-ти юли

Да станеш американец на 4-ти юли | StandartNews.com

7 000 имигранти от цял свят ще бъдат натурализирани за днешния празник

Днес Америка празнува своя Ден на независимостта. За близо 7 000 души днешният 4 юли ще се превърне в сакрална дата. Защото на този ден те ще станат американци. На близо 100 церемонии на цялата територия на САЩ имигранти от всички краища на света ще положат клетва като натурализирани американски граждани.
„Когато празнуваме рождения ден на нашата страна, над 7 000 нови американци също ще отпразнуват сбъдването на мечтата им да получат гражданство", коментира директорът на имиграционната служба Леон Родригес. Според него тези нови американци ще укрепят устоите на нацията с приноса си към обществото и напредъка и ще се възползват от всички права, привилегии и отговорности като граждани на страната. В периода между 30 юни и 4 юли се очакваха да се проведат над 100 такива церемонии. В петък 225 души от 55 страни положиха Клетва за вярност в Обществената библиотека на Ню Йорк.
САЩ имат дълги традиции в приемането и натурализирането на имигранти от цял свят. През последното десетилетие са били натурализирани над 6,6 милиона души. За да станеш гражданин на САЩ, трябва да си живял в страната три години, ако си женен за американец, или пет години, ако не си. Необходимо условие е преминаването на тест със сто въпроса, доказване на знания по английски, проверка от страна на ФБР и интервю. „Да стана американка за мен означава толкова много", казва французойката Клер Анжел, пристигнала от Нант през 2007 г. Тя е изключително

развълнувана, че ще може да гласува на предстоящите избори

Темата за имиграцията е важна част от дебатите в кандидат президентската кампания. Дискутира се дали е морално и практично да се издигат стени по протежението на мексиканската граница и дали да се забрани влизането на мюсюлмани в страната. За някои нови американци получаването на гражданство точно в този момент е от решаващо значение. „Аз съм мюсюлманин. Харесва ми да съм мюсюлманин, защото ислямът е красива религия. Работя здраво, за да издържам семейството си и сега съм американски гражданин. Така че ще отида и ще гласувам за следващия президент", обяснява Бангали Даян, пристигнал в САЩ от Гвинея през 1998 г. Марибел Тавера също проявява голям интерес да гласува на предстоящия вот. Тя пристига в САЩ преди 17 години от Мексико Сити, а двете й дъщери са родени в Америка. „С новото ми гражданство мога да направя толкова много неща. Мога да задърша образованието си, но съм готова и да гласувам. За всички латиноси, каквато съм и аз, е важно да могат да гласуват и да покажат колко сме силни. Начинът, по който някои политици мислят, не е правилен и справедлив", обяснява Марибел. Украинецът Денис Алексеев пък се влюбва в „земята на свободата" още от първия миг. И не само в нея. В Монтгомъри той среща любовта на своя живот Емили Барганър, жени се за нея и сега преследва американската мечта като горд баща на десетмесечна дъщеря и като официален американски гражданин. Всичко започва, когато Денис идва в Монтгомъри да учи в Държавия университет на Алабама. „Животът тук ми даде

невероятното усещане за топлота и гостоприемство

срещна ме с невероятни хора. Смятам за голяма привилегия новият ми статут и нямам търпение да започна да давам своя принос към тази велика нация. За мен е невероятна част да празнувам първия си Ден на независимостта", казва украинецът. Със своята заплата той издържа семейството си от Украйна, което сега ще празнува с него. „Това е първият път, когато моите родители ще видят детето ми и за всички денят ще е много специален", казва Денис.

Декларацията за независимостта на 240 г.

Към средата на 18 век тринайсетте колонии, съставляващи част от Английската империя в Новия свят, изпитват затруднения да бъдат управлявани от крал, който е на 3 000 мили отвъд Атлантическия океан.
Вирджиния прави първата крачка по пътя на независимостта с гласуването да се създаде комитет, представляващ колониите. Първият Континентален конгрес заседава през септември 1774 г. На него правят списък на оплакванията от короната, който се превръща в първия подготвен документ, довел до официалното разделяне на колониите от Англия. Джордж Вашингтон поема командването на Континенталната армия и влиза в бой с британците в Масачузетс. През следващите осем години преселниците водят ожесточени сражения в Революционната война.
Междувременно във Филаделфия, щата Пенсилвания, се води словесен двубой. На 2 юли 1776 г. Вторият континентален конгрес обнародва следващия списък на оплакванията и първият, който се подписва под него, е Джон Ханкок, президентът на втория Континентален конгрес. Документът, наречен Декларация за независимост, представлява предателство спрямо короната, и има опасност петдесет и шестимата, които го подписват, да бъдат екзекутирани.
Денят на независимостта се празнува на 4 юли, защото на този ден Континенталният конгрес одобрява Декларацията за независимост. В продължение на месец след 8 юли 1776 г. този документ е четен публично и хората празнуват всеки път, когато го чуят. На следващата година във Филаделфия бият камбани и има топовни салюти, палят свещи и фойерверки. Войната за независимост обаче продължава чак до 1783 г. и едва тогава Денят на независимостта става официален празник.
На всеки 4 юли американците имат почивен ден. Различните общности отиват на пикник за деня с любимите си хот дог, хамбургери, картофена салата, запечен фасул. Декларацията за независимост е прочетена за първи път във Филаделфия, щата Пенсилвания. Днес на фестивала Фрийдъм в Индипендънс Хол облечени в костюми от онова време американци разиграват историческите събития и четат Декларацията за независимост на хората. Във Флагстаф, щата Аризона, около 4 юли в продължение на три дни американските индианци организират свои церемонии с родео и танци. В Литиц, щата Пенсилвания, в парка през нощта запалват стотици свещи, направени през годината, и ги пускат да плават по водата, докато избират Кралица на свещите. На 4 юли американският кораб „Джон Ф. Кенеди" влиза в пристанището на Бостън, щата Масачузетс, опънал платна, бостънският поп оркестър изнася концерт от патриотични песни, а повече от 150 000 души наблюдават фойерверките над водната повърхност.

Тонове фойерверки за честванията

Тонове фойерверки биват изстрелвани всяка година за Деня на независимостта. Изглежда празникът е неразривно свързан с тази традиция, за която всяка година американците харчат милиони долара. Нейното начало е положено през далечната 1777 г. На първия Ден на независимостта американците се събират, за да гледат илюминациите в небето, честващи раждането на новата нация. Джон Адамс, един от бащите основатели на САЩ, пише в писмо до своята съпруга Абигейл Адамс: „Склонен съм да вярвам, че Денят на независимостта ще бъде празнуван от бъдещите поколения като голям празник. Вероятно ще бъде отбелязван пищно с паради, игри, камбани и илюминации от единия край на контитента до другия, сега и завинаги". И така, първият празник завършва с биене на камбани и фойерверки, които започват и завършват с 13 изстрелвания, символизиращи 13-те колонии. Това първо „шоу" обаче едва ли може да се сравнява с днешното пиротехническо изкуство, на което американците се радват всеки 4-ти юли. Все повече хора в страната организират и сами шоу с фойерверки. Сред тях е и 67-годишният Дейв Рудик, който от 15 години прави подобен празник на светлините в къщата си в Кливланд, щата Охайо. За целта той харчи близо 1 000 долара, които обаче доставят незабравимо изживяване на стоте му гости.

Специални кучета ще пазят в Ню Йорк

Американските власти затегнаха мерките за сигурност за днешния празник и предшестващия го уикенд, особено по летищата и гарите. Това стана след атентатите в Истанбул миналата седмица. Хората обаче бяха призовани да не отменят плановете си и честванията на празника, да не се притесняват да ходят на публични места, но да останат бдителни. „Подобна бдителност има значение, когато говорим за засичане на евентуална терористична дейност", коментира министърът по вътрешната сигурност Джей Джонсън. Заради нарасналия пътнически поток и опашките по летищата, ще бъдат наети още хора, които да следят за сигурността. Междувременно в Ню Йорк заради празника местната полиция за първи път ще използва специално обучени полицейски кучета, които могат да надушват миризми, оставени от потенциални терористи, готвещи се да взривят бомби. Т.нар. „ Vapor Wake Detection Dogs" са в състояние да подушат следа във въздуха от взривове, дори когато човекът, който ги пренася, е напуснал района. Тези кучета ще съпровождат стотиците полицаи, които ще охраняват тълпите, събиращи се за фойерверките и другите празненства.

Изпълнителка на химна стана хит

34-годишна туристка от Флорида стана хит в интернет с изпълнение на националния химн на САЩ в Линкълн Мемориал във Вашингтон. Стар Суейн неотдавна посетила мемориала и била окуражена от приятели и близки да запее. Видеото й обаче се превърна в истински хит и има над 10 милиона гледания във Фейсбук и другите социални мрежи. „Всичко започна просто като едно предизвикателство, а вижте какво стана", казва с усмивка Бени Болдън, един от приятелите на Стар Суейн, пред „Вашингтон пост". Мемориалът на Линкълн е място, на което са били произнасяни много прочути речи. Една от най-известните е тази на Мартин Лутър Кинг, който през август 1963 г. произнася словото си „Имам една мечта", в което призовава към световен мир и зачитане на правата на хората от всички раси, религии и държави. Речта, произнесена на стълбите на Линкълн Мемориал ред 200 хиляди граждани, става символ на борбата за права на чернокожите в страната. За Стар Суейн нейната изява в историческата сграда също се превръща в събитие, което променя живота и. „Хората започнаха да ми ръкопляскат и да казват, че изпълнението ми е било невероятно, една жена дори се разплака", казва Стар. Тя вече се е появявала в няколко тв предавания. Във фейсбук профила си тя благодари на всички, които я поздравяват и й отправят благопожелания.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай