Четвърти ден протести разтърсват Полша

Четвърти ден протести разтърсват Полша | StandartNews.com

Варшава. Хиляди поляци се стекоха днес във Варшава за четвъртия ден на демонстрациите срещу социалната политика на правителството на Доналд Туск, предадоха световните агенции.

Демонстрантите искат оставката на премиера, запазване на пенсионна възраст от 65, а не вдигането ѝ до 67 години, както предвижда правителствената реформа и гарантиране на заплатите, заяви говорителят на профсъюза "Солидарност" Марек Левандовски.

Най-многобройни са автобусите с пристигащи в столицата демонстранти от южната област Шльонск, която е център на минната промишленост и от околностите на северния град Гданск, смятан за бастион на "Солидарност", където са полските корабостроителници.

Протестът днес е кулминацията на четиридневния протест срещу центристкото правителство на Доналд Туск, който е на власт вече шест години, а мнозинството му в парламента е съвсем крехко.

Очаква се във Варшава да се стекат около 100 00 души само от профсъюза "Солидарност", съобщи Левандовски. Два други синдиката организират собствени шествия, които ще се слеят с това на "Солидарност".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай