Честито! Ето кои шофьори се радват на по-евтино гориво

При бензина се наблюдава постепенно нормализиране от есента насам

Честито! Ето кои шофьори се радват на по-евтино гориво | StandartNews.com

Една година след екстремното им поскъпване в началото на руската агресия срещу Украйна цените на горивата в Германия изглежда вече се успокояват. Вярно е, че те продължават да са по-високи от преди, но като цяло днес те изглеждат направо изгодни в сравнение с тези от преди 1 година, когато за първи път бензинът и дизелът струваха над 2 евро за литър. Експерти дори прогнозират, че през следващите месеци цените на горивата могат да започнат да играят ролята на спирачка пред инфлацията, пише dir.bg.

В момента дизелът е с около 18% по-евтин, а високооктановият бензин - с близо 15% по-евтин, отколкото през март миналата година.

При бензина се наблюдава постепенно нормализиране от есента насам, казва експертът на ADAC по пазара на горива Юрген Албрехт. "Ако ги сравним с цената на петрола и обменния курс на еврото, те все още са доста високи, но имаме развръзка по казуса с екстремните цени", казва той. Що се отнася обаче до дизела, цените все още не са там, където трябва да бъдат - макар че от средата на февруари в Германия дизелът отново вече е по-евтин от бензина. "Но разликата в цените на дизела и бензина все още е твърде малка", подчертава Албрехт.

И още един сезонен фактор ще влияе на цените на горивата - традиционно около Великден силно нараства трафикът, а заедно с него и потреблението на бензин и дизел. От 1987 година насам в Германия в дните между Великден и Петдесетница цените на горивата скачат средно с около 10 на сто, като поскъпването започва двайсетина дни преди голямото великденско пътуване. Няма причина тази година да е по-различно, казват експерти.

Все още е трудно да се предвиди какво ще се случи с цените на горивата през втората половина на годината. Вероятно то ще зависи главно от цената на петрола - както и в миналото.

В момента страните от ОПЕК се опитват да я стабилизират на около 80 долара за барел - с 20 долара повече от преди. Твърде възможно е една цена между 75 и 80 долара за барел, каквато е актуалната в момента на пазара, да се окаже приемлива и за производителите, и за потребителите, казва пред АРД пазарният експерт от компанията "Веленрайтер-Инвест" Роберт Ретфелд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай