Чешкият президент хлопна вратата на US посланика

Чешкият президент хлопна вратата на US посланика | StandartNews.com

Президентът на Чехия Милош Земан хлопна вратата на президентския дворец в Прага за посланика на САЩ Андрю Шапиро. Земан бил ядосан от критиките на дипломата, че отива на 9 май в Москва за честването на Деня на победата над фашизма във Втората световна война. Шапиро заяви неотдавна по чешката телевизия, че присъствието на Земан, като единствения държавен лидер от ЕС на тържествата в Русия, би било недалновидно. Чешкият президент смята, че коментарите на американския дипломат са недопустими.

"Не мога да си представя чешкият посланик в САЩ да съветва американския президент къде да пътува", каза Земан. Няма да позволя на никой посланик да ми казва къде да пътувам в чужбина, подчерта Земан. Президентски говорител уточни пред медиите, че посланик Шапиро все пак може да присъства на обществени събития в Пражкия замък.

След изявлението на чешкия президент посланик Андрю Шапиро каза, че все още смята за "злочесто" решението на Земан да участва в тържествата на 9 май в Москва. В същото време чешкият премиер на страната Бохуслав Соботка остро разкритикува поведението на държавния глава. Президентът на Чехия, който има предимно церемониални функции, често се отклонява от общия курс в ЕС във връзка с Украйна и критикува санкциите срещу Русия. Но правителството в Прага, което е отговорно за външната политика, напълно се придържа към линията на общността, отбелязва Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай