Цените в Гърция падат, ето как

Нова мярка

Цените в Гърция падат, ето как | StandartNews.com

Само след две седмици на рафтовете на супермаркетите в Гърция ще се появят специални етикети върху продуктите на доставчиците, чиито цени  ще са намалени с поне 5% за шест месеца.

"Въпросът за инфлацията наистина е това, което най-много тревожи гръцкото семейство днес. През целия предходен период положихме усилия за прилагане на облекчителни мерки, които изглежда имат ефект за ограничаване на нарастването на цените. Всъщност Гърция е една от трите страни с най-ниска инфлация в Европа. В последния доклад виждаме 20 продукта, плодове и зеленчуци от Испания по-евтини и 13 продукта по-скъпи. Ние сме някъде по средата на Европа като ценова политика“, заяви министърът на развитието Костас Скрекас, предаде Bulgaria ON AIR.

По думите му вече е засилен контролът за борба с печалбарството.

"Ще продължим проверките и през следващия период.  Ограничаването или намаляването на производствените цени означава празни рафтове. Посредниците и доставчиците също ще подлежат на глоби", добави министърът.

По отношение на системата за налагане и плащане на глоби  някои фирми вече са били обект на това. Министърът отбеляза, че след проверка компанията, която "спекулативно е вдигнала цени", трябва незабавно да актуализира етикета на рафтовете на продуктитеВ противен случай след месец при повторна проверка глобата ще се увеличи многократно.

"Глобата е два пъти повече от печалбата на компаният"“, отбеляза той в отговор на коментар, че глобата обикновено е по-малка от печалбата на тези, които участват в незаконни дейности.

Отговаряйки на въпроса за цена на  сиренето фета министърът потвърди важността на контрола и припомни, че цената за козе и овче мляко от производителя достигна 1,60 евро, докато преди три години то струваше 0,90 евро. Що се отнася до цената на зехтина, той отбеляза: "Днес цените на едро са около 8-9 евро. Можем ли да го закупим и внесем за 4-5 евро? Не. Зехтинът струва 8-9 евро там, където се произвежда. Какво би станало, ако дойдем и кажем "купете за 3 евро от производителя?“ Никой от тях няма да продава зехтин на тази цена, просто е невъзможно", категоричен е Костас Скрекас.

Гърция, наред с други неща, продава продукта на италиански и испански търговци на едро, които сега трескаво търсят петрола, за да изпълнят своите задължения/поръчки. Намаляването на цената на зехтина и оставянето на Гърция без национален продукт би било катастрофално, защото потребителите ще се обърнат към черния пазар за зехтин.

"Ние отиваме при лицето, което продава опакования продукт и внимателно ще гарантираме, че той няма да получи нито един цент повече, отколкото е инвестирал в производството на масло през 2021 г. Вече правим това и когато имаме резултатите, ще ги обявим", добави министърът на развитието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай