Буря помете стадион в Португалия

10-метрови вълни удариха бреговете, ветровете отнесоха десетки покриви

Буря помете стадион в Португалия | StandartNews.com

Силна буря удари крайбрежните райони на Португалия в неделя вечер и предизвика отмяната на важен футболен мач в Лисабон, съобщава "Фокс нюз". 10-метрови вълни удариха бреговете, а ветровете пометоха покриви на десетки сгради. Равносметката са отменени полети, наводнени пътища, прекъснати речни и железопътни връзки, изкоренени дървета.

 

Жертва на бурята стана и стадион "Естадио да Лус" в Лисабон, където през май ще се играе финалът на Шампионската лига. Заради силния вятър части от покрива на стадиона са се отчупили и са паднали върху игрището и трибуните. Инцидентът причини отмяна на мача между отборите "Бенфика" и "Спортинг" в последния момент, а 50 000 зрители, събрали се за спортното събитие, бяха евакуирани.

 


Червен код за опасност пък бе обявен по цялото крайбрежие заради ветрове от над 100 км/ч и 10-метрови вълни. Хората бяха призовани да останат в домовете си, много от собствениците на барове и ресторанти край брега се готвеха да посрещнат натиска на вълните.


Два полета до Лисабон от Понта Делгада на Азорската авиокомпания SATA бяха отменени. Два други полета до Лисабон на нискотарифната авиокомпания "ИзиДжет" от Лондон и Мадрид бяха отклонени към Фаро в южната част на Португалия.
Речните корабчета, свързващи португалската столица на южния бряг на река Тежу, бяха спрени. Железопътното движение по моста "25-и април", който се простира над река Тежу в Лисабон, бе спряно за няколко часа, но след това бе възобновено.

 

$1 млрд. щети от потоп

 

Над 1 милиард долара са щетите от наводненията и бурите във Великобритания, които не спират от октомври насам, сочи анализ на компанията "Прайсуотърхаус купърс".


След практическите неспиращите от октомври насам дъждове земята е тотално напоена и в някои райони е напълно под вода, заяви Мохамед Хан от консултантската компания. Според него сумата на щетите ще се увеличава.


Днес нивото на река Темза достигна рекордни стойности и в 14 района бяха издадени предупреждения за животозастрашаваща опасност. В град Уорчестър голяма част от центъра бе затворена за седмица, тъй като е под вода.

 

Пожари и жега морят Австралия

 

Десетки пожари бушуват в австралийския щат Виктория, като са изпепелили над 30 къщи през последните дни, съобщава британския в. "Дейли телеграф".


Стотици пожарникари се борят с огнената стихия, която е достигнала и покрайнините на град Мелбърн. Огънят е подпалил и въгледобивна мина. Един от най-големите пожари е с фронт, дълъг близо 40 км. Хиляди жители на щата са евакуирани, а други над 30 000 са прекарали последните нощи без ток. Прекъснати са и жп връзките до някои по-отдалечени райони. Температурите в района достигат 40 градуса.


Със стихията се борят стотици австралийски и новозеландски пожарникари. На помощ са им над 200 цистерни и 21 самолетa. Полицията разледва девет случая на палежи, които може да са допринесли за пожарите.

 

40 000 без ток в САЩ

 

Най-малко 40 000 души останаха без ток заради силните снеговалежи по източното крайбрежие на САЩ, които предизвикаха множество аварии по електроподавателните линии. Особено силно и с големи поражения бурята се развихрила в щатите Пенсилвания, Мериленд и Ню Джърси. По данни на Националната метеорологична служба на САЩ лошото време е придружено от силни, поривисти ветрове. За няколко часа на много места са паднали над 10 см сняг. Властите призоваха хората да се въздържат от пътувания с автомобил.

 

13 жертви на снега в Япония

 

13 са вече загиналите, а 1700 ранените заради обилния снеговалеж в Япония. Според местните метеоролози валежите продължили ден и половина - започнали в петък и спрели в неделя сутринта. Сега в централните райони на страната вече е слънчево и по-топло. В някои области снежната покривка достигна 35 см. В столицата Токио е 27 см - рекорд за последните 45 г. Заради валежите в събота бяха отменени много полети, а по пътищата в централна Япония се образуваха задръствания от по десетки километра.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай