Буре с барут. Пет труса на Балканите

Регионът се разлюля политически

Буре с барут. Пет труса на Балканите | StandartNews.com

От векове Балканите са наричани "бурето с барут на Европа".

През последните два дни регионът се оказаха и епицентър на мащабно политическо земетресение.

Политическа нестабилност, скандали, избори, нов кабинет и протести разлюляха Балканите през уикенда.       

Гърция се залюля в политическа нестабилност след като служебно правителство положи клетва пред президента Катерина Сакеларопулу и започва да управлява страната до новите парламентарните избори на 25 юни.

В Турция: След категоричната победа на Ердоган, опустошителен трус помете всички надежди на Запада, че властовата посока на Анкара ще се смени.  

В Сърбия: След 11 години начело сръбският президент Александър Вучич подаде оставка от лидерското място на Сръбската прогресивна партия и номинира министъра на отбраната Милош Вучевич за свой наследник. След смяната Белград се раздруса от 50 000 протестиращи на митинг срещу властта.

Косово се разлюля по границата със Сърбия след като полицията наложи със сила албански кметове на Звечан и на още две общини със сръбско мнозинство. Сълзотворен газ помете протестиращите, попречил на влязат новоизбраните кметове, избран на избори, които сърбите бойкотираха.

В България последният политически земетръс, започнал от петък, предвещава серия от вторични трусове през идната седмица.   

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай