Бунтовниците наказват предателите в Донецк

Бунтовниците наказват предателите в Донецк | StandartNews.com

20 мирни жители загинаха при обстрел в Славянск за ден

Киев. Събитията в размирната част на Източна Украйна придобиха неочакван обрат. Стотици тежко въоръжени с ръчни противотанкови гранатомети и автомати "Калашников" в камуфлажни униформи, подкрепяни от бронетранспортьори, превзеха щаба на бунтовническо движение в Донецк.

Те унищожиха защитаващите го барикади и изгониха досегашните лидери. Изненадващият ход бе направен от група, наречена "Батальон Восток". Тежковъоръженото подразделение участваше в боеве срещу украинската армия. Твърди се, че това е опит да се прочисти самопровъзгласилата се "Донецка народна република" от нежелани елементи. Ключови ръководители на бунтовниците заявиха, че контролират ситуацията и са разпоредили операцията "срещу мародерите". Бойци от батальона, включващ украинци и руснаци, заявиха, че са действали от отвращение от разграбването на супермаркет след битката за летището. Сред бойците на "Батальон Восток" има и чеченци и граждани на други руски региони, твърди в. "Гардиън". Роман Романенко, бивш парашутист и миньор, назначен да защитава сградата на градската администрация, пък признава пред местните медии, че има борба между "Батальон Восток" и Донбаската народна милиция, чиито членове са обвинени в мародерство.

В същото време при артилерийски обстрел на украинската армия срещу град Славянск пострада детска болница. Няма ранени, децата успели да се скрият в мазето. Обстрелът започнал към 5 ч сутринта местно време. Снаряд попаднал и в училище, сградата е разрушена. Няма данни за пострадали. От щаба на опълченците твърдят, че само в четвъртък от обстрелите в града са загинали 20 мирни жители, а над 30 са ранени.

При стрелба на неизвестни срещу камион на украинската армия на границите между Харковска и Донецка област пък загинал един войник на 19 години, а двама (на 20 и 22 г.) били ранени. Повече подробности не се съобщават.

Обсъждат отстъпка за газа в Брюксел

Нов кръг от тристранните преговори между Украйна, ЕС и Русия за доставките на природен газ към Украйна започна в Брюксел. Срещата започна на фона на голямо напрежение заради предишните два неуспешни кръга и приближаващия краен срок от 3 юни, когато Русия може да спре подаването на газ към Украйна.

Посредник в преговорите между Русия и Украйна е еврокомисарят Гюнтер Йотингер. Той посочи, че ЕС трябва да осигури доставки на газ за следващата зима, като напълни резервоарите си, като подобри преносната мрежа или като увеличи енергийната ефективност.

Преди срещата руският министър на енергетиката Александър Новак пък посочи, че на разговорите може да се обсъжда въпросът за отстъпка от цената на газа за Украйна. "Договорихме се на 30 май да обсъдим възможните по-нататъшни действия около доставките, включително възможните варианти по цената на бъдещи доставки на газ. Става дума за отстъпките, а не за преразглеждане условията на договорите действащи от 2009 г.", посочи той.

Още една група от ОССЕ изчезна

Организацията за сътрудничество и сигурност в Европа (ОССЕ) е загубила контакт с втора група от наблюдатели в Източна Украйна, съобщи АФП.

Организацията не може да осъществи контакт с четирима свои сътрудници, които се намират в района на Луганск от четвъртък вечерта.

По информация на ИТАР-ТАСС контактът с групата е загубен към 19,00 часа местно време. Други четирима членове на мисията бяха задържани от сепаратистки бунтовници в съседния регион Донецк. Четиримата са граждани на Естония, Швейцария, Турция и Дания, които са провеждали рутинна обиколка на изток от Донецк.

В четвъртък излезе подобна информация, но тогава говорител на самопровъзгласилата се Луганска народна република я опроверга. По думите му в групата е имало руснак, а не украинец, а наблюдателите били посрещнати и съпроводени при обиколката им. Той поясни, че те са се забавили в Северодонецк заради полицейския час в града и са решили да пренощуват там.

САЩ пак недоволни от руското изтегляне

Русия е изтеглила по-голямата част от войските от границата с Украйна, предаде АП, като се позова на представители на министерството на отбраната на САЩ.

Според техни данни обаче в района остават още около 2000 руски военни, като преди това броят им бе 40 000.
Министърът на отбраната на САЩ Чък Хейгъл определи руското изтеглянето от района като обещаващо. Не на същото мнение е обаче американският държавен секретар Джон Кери. "Руските военнослужещи се изтеглят към вътрешността на Русия, но все още има признаци за опасност", каза той пред телевизия Пи Би Ес. По думите му имало доказателства за преминаването на обучени в Русия военнослужещи от Чечня, за да повишат напрежението, да се включат в боевете. Той призова Русия да се възползва от провелите се наскоро президентски избори за изграждането на път напред, където Украйна да бъде мост между Запада и Изтока.

Опозицията била взела властта в Абхазия

Опозиционни лидери в Абхазия обявиха, че вече държат властта в отцепническата грузинска област въпреки отказа на президента Александър Анкваб да се оттегли.

Опозицията създаде Преходен национален съвет (ПНС), след като протестиращи нахлуха в сградата на президентската администрация в столицата Сухуми във вторник.

Анкваб избяга от сградата и оттогава не се е връщал. Опозиционният лидер Раул Хаджимба заяви, че в момента ПНС държи властта.

"Работим за създаване на условия за спокойна работа на министерствата и другите ведомства. Президентът трябва да разбере, че няма избор", каза Хаджимба. По думите му Анкваб е във военна база под руска юрисдикция недалеч от Сухуми. Беслан Гурджа от ПНС пък заяви, че "президентът и кабинетът вече не са на власт от три дни". Анкваб, който не е потвърдил къде се намира, публикува интервю на своя уебсайт, в което каза, че отхвърля призива на парламента да се оттегли и да уволни премиера. Независимо кой ръководи Абхазия тя ще продължи да има близки отношения с Русия, от която зависи политически и икономически. Опозицията определя размириците като местен въпрос и не прави сравнения със събития извън Абхазия. Но евентуални кръвопролития или продължителни размирици могат да поставят в неудобно положение Москва, която разгневи САЩ, като призна Абхазия за независима държава, а наскоро анексира п-ов Крим от Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай