Бунтовници обезглавили сирийски военен пилот

Джихадисти се нахвърлили върху сваления в понеделник с турска ракета хеликоптер

Бунтовници обезглавили сирийски военен пилот | StandartNews.com

Дамаск. Предположенията, че пилот на сирийския хеликоптер, който бе свален в понеделник от турските ВВС, е убит от бунтовниците и по-точно - от джихадисти, не само се оказаха верни, но и с особено брутален елемент. Ужасяващи кадри минути след падането на машината на сирийска земя, пуснати вчера в интернет, показват обезглавеното тяло на единия пилот, а главата му се търкаля на няколко метра. На видеото в YouTube се вижда как бойците от терористичната група "Джебхат Ан Нусра" пребъркват джобовете на тялото в униформа. Според други източници главата на пилота е била отрязана след неговата смърт. На други видеа се вижда как бунтовниците стрелят по летеца, катапултирал от горящата машина, докато той се спуска с парашута си. Предполага се, че кадрите са заснети близо в Латакия в планините Ал Акрад в Сирия.

Малко след новината за свалянето на машината, ударена над Турция, но паднала на сирийска земя, на неколкостотин метра от границата, се появиха информации, че група бунтовници се е нахвърлила върху горящите останки. Според тези информации единият пилот бил убит, а другият бил в неизвестност.

Турската авиация свали след неколкократни предупреждения хеликоптер Ми-17 на режима, нахлул във въздушното пространство на южната ни съседка. Дамаск призна, че вертолетът е навлязъл в небето над Турция, но по погрешка, тъй като пилотът следял група бунтовници и не е забелязал как се е оказал във въздушното пространство на друга държава. Режимът обвини Анкара в прибързани действия, целящи да нагнетят напрежението.

Ракетите пуснати от база на режима

Химическите оръжия, използвани при разследваната от ООН атака на 21 август в Дамаск, са изстреляни от военна база, контролирана от силите на Башар Асад. Това обяви международната правозащитна организация "Хюмън Райтс Уоч", цитирана от британския в. "Дейли телеграф", след анализ на данните в доклада на инспекторите на ООН. "Когато се проследят траекториите (на ракетите), предполагаемите им маршрути тръгват от добре позната военна база на 104-та бригада на Републиканската гвардия", заявиха от организацията. Базата е разположена в район в северната част на Дамаск, който е под контрола на правителствените сили.

Винят банки за пари на Башар Асад

Руските банки ВТБ, ВЕБ и Газпромбанк бяха обвинени от американски сенатори, че работят с режима на Башар Асад. Посланието до министъра на финансите Джейкъб Лу с искане за санкции е подписано от сенаторите демократи Ричард Блументал и Джийн Шахийн, също и от републиканците Джон Корнин и Кели Айът. Обвиненията са, че Внешекономбанк съдейства за плащанията за ракетни системи С-300; ВТБ съхранява лични активи на президента Асад, а Газпромбанк плаща за петрол, пишат сенаторите. ВТБ категорично отрече да съхранява пари на Асад и заяви, че "инсинуациите" на сенаторите са провокация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай