Бунтът в Украйна роди четирима лидери

Бунтът в Украйна роди четирима лидери | StandartNews.com

Киев. От големите протести в Украйна през 2004 г. досега в страната липсваха фигури с харизмата и организаторските качества на героинята на "Оранжевата революция" Юлия Тимошенко, отбелязва в. "Файненшъл таймс".

След последните събития в Украйна обаче се откроиха четирима фактически лидери на протестите, които са обединени в искането си за оставка на президента Виктор Янукович. Критиците предупреждават, че държавният глава няма да се подаде на натиска и е по-добре политици да се опитат да го победят на изборите през 2015 г, подчертава авторът Роман Олеарчик.

В алтернатива на Янукович се превърна боксьорът Виталий Кличко. Според прогнозите той би могъл да победи настоящия президент на следващите избори, ако дотогава не бъде отстранен. Преди месец обаче управляващата партия одобри закон, който може да попречи на Кличко да се регистрира като кандидат, защото официално живее в Германия.
39-годишният Арсений Яценюк, който е юрист и икономист, вече е един от опитните политици. Работил е в няколко правителства, а понастоящем е начело на партията на Юлия Тимошенко "Отечество". Според анкети Яценюк би могъл да победи Янукович на втория тур на изборите, но не с толкова голяма преднина колкото по-малко опитния, но вдъхващ доверие Кличко.

Украинският шоколадов крал Пьотр Порошенко стана мишена на руската кампания, която отказа Украйна от ЕС. През юли Москва забрани на компанията му да продава продуктите си на руска територия. Въпреки богатството си и ораторските си умения Порошенко не се смята за водещ кандидат.

Четвъртият лидер на протеста е националистът Олег Тягнибок. Растящата популярност на националистическата му партия Свобода предизвиква опасенията на международна общност. Много от украинците не споделят ценностите му, но са склонни да да го приемат, ако това би могло да доведе до главната им цел - свалянето на Виктор Янукович.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай