Британците скочиха срещу високите цени: Спрете войната, а не благоденствието

Някои хора трябва да избират дали да нахранят децата си, или да платят наема и отоплението

Британците скочиха срещу високите цени: Спрете войната, а не благоденствието | StandartNews.com

Хиляди протестиращи се събраха в центъра на британската столица, за да настояват правителството да се бори с кризата, предизвикана от повишаването на цената на живота, предадоха ДПА и Прес асосиейшън. 

Шествието тръгна по обяд от улица Портланд плейс към площада пред парламента, където се състоя митинг. Сред ораторите беше Франсис О'Грейди, генералният секретар на Конгреса на профсъюзите (TUC), който организира събитието.

Според проучванията на синдикалното обединение работниците са изгубили от 2008 г. почти 20 000 британски лири (24 450 щатски долара), тъй като заплатите им изостават от темпа на инфлацията. Демонстрантите носеха транспаранти, на които пишеше: "Спрете войната, а не благоденствието" и "Сложете край на енергийната бедност, незабавно санирайте жилищата". Други гласяха: "Медицински сестри, а не ядрени бомби", "Не се ядосвайте, а действайте!".

Сред участниците в протеста бяха 25-годишният Бен Робинсън, социален работник от Лондон, и Франки Браун, 24-годишен учител, съобщават агенциите. Браун каза, че има ученици, които нямат какво да ядат у дома. Робинсън каза, че има случаи, когато хората трябва да избират дали да нахранят децата си, или и себе си, дали да платят наема си или отоплението. Никой не бива да бъде изправен пред такъв избор в четвъртата по големина икономика на света, заяви Робинсън, имайки предвид Великобритания.

ДПА цитира мнението му, че правителството не разбира достатъчно добре колко зле вървят нещата за обикновените хора, за тези, които нямат пари. Протестиращият наблегна и на задълбочаващото се неравенство между най-богатите в обществото и останалите 99 процента, които нямат достатъчно средства, за да се справят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай